Заплахите за световната икономика са много, а действията, които се предприемат - плахи или никакви

Светът върви сляпо към нова криза, тъй като инвеститорите започнаха да губят доверие в способността на политиците да съживят глобалната икономика, пише британският вестник "Телеграф", който се позовава на доклада на Международния валутен фонд за перспективите пред глобалната икономика.

Оценката на МВФ за икономическия растеж в глобален мащаб отново бе орязана заради забавянето на Китай, задържащите се ниски цени на петрола и хроничната слабост на развитите икономики. 

Фондът вече смята, че ръстът на световната икономика през 2016 г. ще е 3,2% докато януарските очаквания бяха за 3,4% процента растеж. Променени са и перспективите за 2017 г. от 3,6% в началото на годината - на 3,5% ръст, според сегашните анализи.

От МВФ отправят и ново предупреждение за загубите от политиката на бездействие и подчертават, че финансовата и икономическа стагнация може да се задълбочи, ако правителствата не попречат на оформянето на злокачествена обратна връзка заради крехкото доверие, слабия растеж, ниската инфлация и увеличаващата се задлъжнялост.

Ръководителят на отдела за финансова стабилност на МВФ Хосе Винялс предупреди, че бомбата със закъснител в размер на 1,3 трилиона долара корпоративен дълг, която тиктака в Китай, носи потенциално сериозни предизвикателства за финансовата стабилност, ако банките бъдат избутани до ръба.

Виж още: МВФ към България: Обърнете сериозно внимание на държавните фирми и пенсионната система

Загубата на доверието на инвеститорите вещае само мечи перспективи за световните борси. Според този сценарии акциите във Великобритания, САЩ, еврозоната и Китай ще загубят 1/5 от стойността си в следващите две години. 

Организацията също така предупреди, че излизане на Великобритания от Европейския съюз би нанесло допълнителен удар на глобалната икономика и създава опасност от стагнация. Рискът от така наречения вековен застой в световната икономика се засилва, заяви главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Морис Обстфелд на пресконференция във вторник.

Под "вековен застой" се има предвид забавяне на световната икономика до равнище, което е "под критичната скорост на полета", при което търсенето е недостатъчно, за да се избегне нискоскоростно дефлационно равновесие, по думите на Обстфелд.

Тройната заплаха на забавения растеж, повишаващите се рискове от Китай и отслабване на вярата в политиците, че могат да ни предпазят от нови спадове, принуждават домакинствата и бизнеса да спестяват повече и да харчат по-малко в несигурната икономическа среда.

Китай и Индия ще са изправени пред загуби в световното производство в размер на повече от 4% до 2021 г. в сравнение с настоящата прогноза на МВФ, а в световен мащаб производството ще бъде с 3,9% по-малко от базовата ставка. Ниска инфлация и номиналния растеж могат да увеличат затруднени страни като Гърция и Япония до нови върхове. Това ще "укрепи стагнацията в световен мащаб", посочва МВФ.

Виж още: МВФ: Жените на ръководни постове са знак за печеливша компания

Несигурността се увеличава и рисковете от сценарии с по-слаб растеж стават по-осезаеми.

Крехката конюнктура засилва спешната необходимост от широк политически отговор за вдигане на растежа и контролиране на уязвимостта, цитира ДПА заключенията в доклада.

Допълнителни рискове са миграционната криза в Европа, конфликтите в Близкия изток, подхранващи бежанските потоци, и смущенията в климата, идващи от явлението "Ел Ниньо" в Пасифика, предупреди главният икономист на МВФ Морис Обстфелд.

Източник: The Telegraph, ДПА, Mediapool