Промените в Закона за движението по пътищата между първо и второ четене предвиждат още и на новите шофьори да карат мощни коли

Тежки наказания за водачите, които участват или организират гонки или други нерегламентирани автомобилни състезания. Депутатите предвиждат на такива водачи да бъдат отнемани книжките за срок от 6 до 12 месеца и ще бъдат глобявани от 1000 до 3000 лв., съобщиха от Реформаторския блок.

Това гласят предложенията за изменение и допълнение в Закона за движението по пътищата между първо и второ четене.

"С предложението, което направихме между първо и второ четене, се прецизират текстовете, касаещи категорията "нов водач - това е всяко лице, което придобива кат. В за пръв път, независимо от възрастта му. Обсъден е и вариантът да се позволява на новите водачи да шофират и по-мощни автомобили, но само в присъствието на придружител", обяснява председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев от Реформаторския блок.

Коментар: Няма да спрем гонките по пътя

"Работна група е обсъдила и останалите мерки за новите водачи - ограничение в мощността на автомобилите, които те ще имат право да управляват - до 75 kW, като от МВР - Пътна полиция предложиха да се добави и ограничение в кубическите см. - до 1 200 куб. см.", каза още Ананиев.

"Едни от най-тежките катастрофи през последните години са причинени от неправоспособни водачи. Всяка седмица Пътна полиция залавя по 600 нарушители без книжки, които или никога не са имали, или им е отнета и продължават да карат", коментира още депутатът.

По негови думи в обхвата на санкциите попадат точно тези шофьори, като в момента глобата е между 100 и 300 лв., като предложението е тя да бъде между 1000 и 1500 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 5000 лв.

Виж още: Тайни ченгета дебнат за гонките​​​​​​​

Комисията по транспорт и МВР са постигнали консенсус и за идеята за въвеждането на изискване за зимни гуми. 
Вариантът, около който се обединихме, е, че между 1 декември и 1 март гумите трябва да са с грайфер по-голям или равен на 4 мм, а при зимни условия на пътя (сняг или лед) - с гуми, предназначени за зимни условия или с летни гуми с вериги, разясни депутатът.

Източник: "Дарик"