Малко полезни съвети, които да ни помогнат да не изпадаме в културен шок

В днешния свят границите стават все по-условно нещо. Пътуването е свободно и можем да достигнем до почит всички части на света без особени усилия. Човек спокойно може да опознае нови страни и да опита от културата ми. 

Когато пътуваме обаче в нова страна, често може да се случи да направим някой и друг гаф, просто защото не знаем местните порядки. Ето някои неща, което е препоръчително да не правим в различни страни по света: 

Чили 

Не яжте с пръсти. Възприема се като невъзпитано. 

Сингапур

Внимавайте с глобите. В страната е забранено да храниш птиците, да плюеш, да хвърляш боклуци по улиците или да ядеш в градския транспорт. И за тези неща се следи. 

Индия

Избягвайте целувките. Това може да ви докара дори затвор. В страната не е позволено да има физически контакт на публични места с лица от другия пол. 

Япония

Не давайте бакшиш. Смята се, че е изключително грубо и обидно нещо. Друг важен момент е също да се избягват прегръдките и физическия контакт. Местните не са особено големи фенове на докосването. Общо взето, правете това, което местните правят и няма да сбъркате. 

Мексико 

Не се обиждайте. Местните обичат да си правят шеги и не пропускат възможност да го направят. Често на ваш гръб. Друг важен момент е, че ще бъде оценен всеки опит да се доближите до тяхната култура. Дори и най-скованият опит за говорене на испански, за пробване на местната кухня и т.н. ще се приеме добре. 

Нова Зеланидия

Не бъркайте "кивитата" с австралийци. Засягат се много. Не си правете и шеги с ръгбито, кралицата или "Властелина на пръстените". Може и да ги схванат, но не навсякъде биха били оценени като положителни. И не се изненадвайте ако видите много боси хора по улиците. 

Норвегия

Не задавайте въпроси, засягащи църквата. Може да се сметне за непочтително отношение. Не очаквайте особено формално отношение. Хората се обръщат към другите по малки имена. 

Турция

Не показвайте знака с вдигнат нагоре палец. Там не означава "Всичко е наред" и "Късмет". Не прекалявайте и с алкохола, не се гледа с особено добро око на пияните хора. 

Великобритания

Не се предреждайте на опашката. Навсякъде по света е неприятно и се смята за нещо лошо, но тук е с особена сила. Не говорете за пари и заплата. Смята се за неучтиво. 

Ирландия

Не се опитвайте да наподобявате ирландския акцент. За ирландците няма подобно нещо като ирландски акцент. Те го определят по различни региони на острова. 

Германия

Забравете за нацистките поздрави и темата като цяло. Още е болна. Освен това нацистките поздрави са криминализирани. Не зяпайте в хората. Според германците това е признак на лоша култура или на лудост. Също така недейте и да се опитвате да звуичите твърде приятелски. За установяване на такива отношения с германец си трябва доста време. 

Кения

Не изразявайте неуважение към религията. Повечето хора са страшно религиозни. Избягвайте и секса като тема в групи, където има представители и на двата пола. И бъдете търпеливи. В тази страна нещата отнемат време, за да се случат. 

Малайзия 

Не докосвайте никого по главата, особено малки деца. Смята се, че главата е свещена част и докосването може да я омърси. 

Корея 

Използвайте две ръце, когато давате пари. Това е знак на уважение.

Източник: 9gag.com