Благодарение на интернет, вече не ни се налага да се излагаме с "очевидни" въпроси.

Вместо това просто пишем думите в търсачка и се надяваме никой да не наднича в монитора ни. Отговорите дори на най-специфичните теми излизат до секунди на екрана, независимо дали се интересуваме от медицински термини или модерните думи в Twitter.

Google показа списъка си с най-популярните търсения през 2013 г., в който откриваме от настоящи събития до теми от масовата култура. Виж най-популярните родни запитвания в търсачката, започващи с "Какво е":

1. Какво е любовта?

Любовта е чувство на привързаност, грижа, привличане, симпатия, в някои случаи произлизащо или съпътствано и от сексуалното привличане. (Уикипедия)

2. Какво е ерп?

ERP (Enterprise Resource Planning) система е интегрирано софтуерно приложение, създадено с цел да обезпечи информационно планирането, контрола и анализа на всички процеси в едно предприятие. (erp.bg)

3. Какво е таблет?

Таблет-компютър (на английски: Tablet computer), или просто таблет, е вид компютър със средни размери. Отличителната му черта е наличието на сензорен екран и липсата на хардуерна клавиатура. (Уикипедия)

4. Какво е смартфон?

Смартфон (на английски: smartphone - умен телефон) е мобилен телефон c разширена функционалност, сравнима с джобните компютри. Понякога се използва и терминът "комуникатор" (на английски: Communicator, PDA Phone) - джобен компютър, допълнен с възможностите на мобилен телефон. (Уикипедия)

5. Какво е андроид?

Виж още: Следващата версия на Android ще се нарича Kit Kat

Android е операционна система за мобилни устройства. Тя е поддържана и развивана от консорциума Open Handset Alliance, ръководен от Google Inc.. (Уикипедия) Android е може би най-разпространената операционна система за мобилни устройства.

6. Какво е времето? 

За точна прогноза всеки ден посетете Termo.bg.

7. Какво е овулация? 

Разбира се, че е по-лесно да попиташ Google, отколкото мама.

Овулация e процесът на пукане на доминантен фоликул и освобождаването на яйцеклетката от него. Овулацията е много кратък период от време - максимум 12-24 часа. (Уикипедия

Повече за овулацията ще откриете в MamaTatkoIAz.bg.

8. Какво е домейн?

Домейн е част от йерархическото пространство на глобалната интернет мрежа, която има собствено уникално име (име на домейн), което трябва да отговаря на определени изисквания. (Уикипедия

Казано най-просто, но може би и най-точно, домейнът (domain name) е името, под което ще се разположи вашата интернет страница, когато бъде създадена и публикувана в световната мрежа. Например домейнът на дигиталната медия Bulevard.bg е bulevard.bg. (host.bg

9. Какво е PayPal?

PayPal е част от фирмата eBay Inc., която дава възможност за трансфер на пари чрез уебсайт. PayPal представлява електронна алтернатива на традиционните разплащания с чекове и банкови преводи. Потребители са частни лица, търговци, големи фирми и корпорации (за последните се отчитат такси при паричен трансфер, за останалите услугите са безплатни).

Чрез PayPal всеки човек, който притежава валиден имейл, може да превежда пари на друг човек с имейл. (Уикипедия

10. Какво е глутен?

Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Съставен е от белтъците глиадин и глутенин, които съществуват свързани с нишесте в ендосперма на някои житни и зърнени култури. Тези два белтъка изграждат около 80% от белтъка в житното зърно и са главната причина за развитието на глутенова ентеропатия, обяснява bb-team.org.

Един от всеки триста души на възраст между 30 и 45 години развива непоносимост към глутена, а проявените симптоми при само 1/3 от засегнатите са толкова силни, че да се налага да потърсят специализирана помощ. 

Повече за глутена ще отриете в Kulinaria.bg.