Бяхме свикнали да мислим за следващата мобилна платформа на Google като за лимонов пай (Key Lime Pie), но тази седмица стана ясно, че любителите на Android сладкишите ще трябва да преориентират вкусовете си към шоколада.

Сундар Пичай - шефът за Android и Chrome в Google, публикува на 3 септември в Twitter и Google+ новината, че името на новата им операционна система е Android Kit Kat, следвайки традицията на предходните версии, всяка от които носи името на някакъв сладкиш: Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich и Jelly Bean.

Също стана ясно, че Google за първи път е сключила договор с Nestlé, за да може да използва наименованието на продукта. Междувременно Пичай разпространи и снимка на официалното човече на Android с формата на Kit Kat на поляната пред главния офис на Google.

Освен името обаче всичко около новата операционна система е мъгла, дори и датата на представянето й. Google казва за нея само едно нещо: "Нашата цел с Android KitKat е да направим достъпна за всеки потресаващата среда на Android". Това звучи като намек за намаляване на системните изисквания, за което вече има слухове, но тепърва предстои да разберем дали те ще се оправдаят.

Точно месец преди петата годишнина от дебюта на първия смартфон, захранван от Android, броят на активираните устройства с операционната система на Google достигна един милиард.

Освен смартфони и таблети на Android са базирани и най-различни други устройства, включително няколко игрални конзоли като Ouya и Project Shield на Nvidia.