Средствата се разпределят според броя на децата, които са обхванати в българските учебни заведения зад граница

Училищата са 31 на брой - 27 в САЩ и 4 в Канада. Те обхващат над 1700 ученици, което на фона на големия брой имигранти съвсем не е много, информира БНР

В Чикаго е най-голямата българска общност, наброяваща повече от 200 000 души, но в 9-те български училища са записани едва около 1000 деца. В предградието Елк гроув вилидж се намира т.н. Малко българско училище (МБУ), което противоположно на името си е с най-много ученици и най-голямото в САЩ и Канада. С близо 400 деца МБУ стартира новата учебна година и с финансова помощ повече от 72 000 лв., а след него се нареждат "Джон Атанасов" в Чикаго, Училището към църквата "Света София" в предградието Дес плейнс, училище "Хр.Ботев" в Ню Йорк, училища от Бостън, Вашингтон.

Виж още: Тази година първолаците са 64 000

Преди няколко години Асоциацията на българските училища в чужбина успя да издействува финансови средства от Министерството на образованието за подпомагане обучението по български език и литература, по история и география на България.

Министерството лицензира много от български училища зад граница и въпреки че учебните занятия са един път седмично дипломите се признават в България и децата на имигрантите, ако се завърнат могат да продължат образованието си в родината.

Виж още: Отваря врати Магнаурска школа за бедни таланти