Заради силния дъжд метеоролозите са обявили оранжев код за опасност в четири области - Видин, Враца и Монтана и София-област. Прогнозите са в тези райони да паднат около 50 литра на квадратен метър дъжд

Жълт код за опасно време заради дъжда е обявен в други седем области. Това са Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Перник, Кюстендил и София. Там се очаква да паднат до 35 литра на квадратен метър.

От Министерството на околната среда и водите предупредиха, че се очаква повишение на речните нива в Северозападна и Централна България. Ведомството насочва вниманието към реките в западната част на Дунавския водосбор (между реките Тимок и Осъм), горното течение на река Марица и съответните притоци, басейните на реките Места и Струма. Също река Искър и водосборите й над язовир Панчарево, река Владайска, река Тополница.

В периода 16-17 септември се очаква значително да се повишават водните нива в басейните на реките Лом - в горното и средното й течение, Огоста в горното течение и притоците ѝ, река Вит и притоците ѝ, както и нивата на Осъм, Янтра, Ропотамо, Велека, Резовска, Тополница, Въча, Места и Струма.

Над Източна България ще бъде почти без валеж и с временни намаления на облачността. Вятърът ще е от изток-североизток – слаб, в Дунавската равнина и Източна България временно умерен. Максимални температури 19°-24°, в източните райони до 27°. В София 19-20°.

Над планините ще бъде предимно облачно. Ще има валежи и гръмотевици в масивите от Западна и Централна България. Вятърът ще е от южната четвърт – слаб и умерен. Максимална температура на 1200 метра около 15°, на 2000 метра около 10°.

Над Черноморието ще има разкъсана облачност, временно значителна. Ще духа умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са 23°-25°, близки температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Атмосферното налягане ще бъде малко по-ниско от средното за месеца и през деня ще остане почти без промяна.