Цената на цитруса, която на места гони 10 лв./кг, се очаква да падне до края на септември, но защо и доматите са по-скъпи спрямо миналогодишните?

Ако си купувате само по един-два лимона, за да слагате резенче в чая или коктейла си, може и да не сте усетили колко висока е цената им за килограм.

От всички плодове и зеленчуци поскъпването на лимоните спрямо същия период на предходната година е най-драстично - 72%. Етикетите вече сочат над 8 лева за кг, което надхвърля дори цената на пържолите. 

Виж още: Деца опитват лимон за първи път

В репортаж по темата БНТ1 сочи и причината за тази "космическа цена" - че между двете реколти в Гърция и Турция има вакуум, който досега се запълваше от страни като Южна Африка. Тази година обаче от Брюксел забраниха вноса, за да не се внесат зарази в ЕС и в момента купуваме лимони от Еквадор, пакетирани в Аржентина.

Специалисти, цитирани от държавната телевизия, е съветват да изчакаме 10-15 дни и да не купуваме големи количества лимони. Дотогава се очаквал внос на лимони от Турция и Гърция, където тази година реколтата била с 30% по-голяма от миналогодишната и цените рязко щели да паднат.

Виж още: Знаете ли, че сокът на един лимон...

Цените и на други плодове и зеленчуци в първите две седмици на септември съшо са доста по-високи от миналогодишните, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Очакванията, че заради руското ембарго ще ни залее по-евтина продукция от Европа ще залее пазарите ни, не са се сбъднали, тъкмо обратното - заради дъждовете реколтата е по-малко и с по-лошо качество.

Най-голямо поражение валежите са нанесли на доматите. Полските са с цели 45% по-скъпи в сравнение с миналата година, а заради недостига им много търсени са и оранжерийните, чиято цена е с 20% нагоре.

Рекордьори по високи цени са и краставиците - и полски, и оранжерийни, както и зеленият пипер, а любителите на шопската салата не са доволни и от качеството, допълва БНТ.

Виж още: Дъждовете вдигнаха цените на плодовете и зеленчуците

Според председателя на ДКСБТ Едуард Стойчев причината за ценовия скок е, че нямаме достатъчно българска продукция: "Търговците не са настроени за внос, тъй като по това време обикновено има достатъчно българска продукция и просто се получи един вакуум."

Същото потвърждава пред БНТ и Александър Йоцев от Съюза на търговците на храни : "Нашето производство е недостатъчно и го внасяме от страни, където в момента цените се взривиха, защото руснаците се появиха на техните пазари и изкупуват големи количества. Това са Турция и Македония, които не са членки."