391,1 млн. лв. са изтеглени от ATM устройствата, а останалите 61,5 млн. лв. са платените с карта стоки и услуги в хотели, ресторанти и магазини

Близо 453 млн. лв. са изтеглени от банкомати и изхарчени на ПОС терминали по Българското Черноморие за трите летни месеца – юни, юли и август. Това е с около 48 млн. лв. повече от миналото лято и се дължи почти изцяло на българските туристи, които по всичко изглежда, че това лято са развързали кесията.  Според данните на картовия оператор "Борика-Банксервиз" те не само са теглили по-често от банкоматите, но и са дърпали от тях по-големи суми, пише "Монитор". 

Въпреки слабото лято, от което се оплакват от туристическия бранш, статистиката на "Борика-Банксервиз" показва, че и изтеглените от банкоматите пари, и платеното чрез ПОС терминали по морето нарастват в сравнение с юни, юли и август на 2013 г. При тегленията от банкомати това увеличение е с 9,75%. Интересното е, че то се пада не на чуждите, а изцяло на българските летовници, които за разлика от чужденците, които са на ол инклузив, харчат и по кръчмите извън хотела. 

За периода от юни до август с български карти от банкоматите са излезли кеш 346,3 млн. лв., което е с 35,3 млн. лв. (11,3%) повече в сравнение със същите три месеца на предишното лято. В същото време чуждите туристи дори са намалили тегленията си с над половин милион лева, като основният спад е отчетен през юли

Друга тенденция, която се наблюдава при чужденците това лято, е, че те са теглили по-често от миналия сезон, но по-малки суми. Общата сума, която те са извадили от картите си на банкоматите по морските курорти, е 44,7 млн. лв. Това е едва 11,3% от всички изтеглени от устройствата пари.