Не сме давали никакви документи за ЧЕЗ, твърди Андрей Бабиш и уверява, че страната му няма намерение да анулира сделката за електроразпределителното дружество

Чешкият министър-председател Андрей Бабиш твърди, че е отказал да предостави на българския си колега документи от сделката за ЧЕЗ, макар че вчера Бойко Борисов заведе получена от Прага информация в секретното деловодство на Народното събрание.

"Премиерът ме информира, че има проблем с купувача и сделката и аз му обясних как е станала тя от чешка страна. Не харесвахме особено предложението за покупка, но Министерството на финансите ни увери на няколко пъти, че компанията е прозрачна, парите са прозрачни и Надзорният съвет е одобрил сделката", заяви Бабиш, цитиран от държавната информационна агенция.

Ден по-рано той заяви в интервю, че е притеснен от новините от България, но страната му няма намерение да анулира сделката за ЧЕЗ. Той отговори по телефона на въпроси от Би Ти Ви, зададени от партньорската им телевизия там, TV NOVA, и запитан има ли съмнения, че процедурата за сделката за ЧЕЗ в България не е прозрачна, коментира:

"Ние като държава имаме 63% в ЧЕЗ и сме представени чрез Министерството на финансите. Надзорният съвет е бил избран по време на управлението на предишната коалиция. Надзорният съвет е имал съмнения за продажбата, но е бил убеден от Борда на директорите, че сделката е прозрачна, че купувачът и парите са прозрачни. И сега излиза, че в България има някакви съмнения. Трябва да кажа, че съм много притеснен от новините от България. Ще поискаме обяснение от директорите на ЧЕЗ чрез техните представители в Надзорния съвет."

Виж още: Борисов: Някой иска да повтори февруарските събития от 2013 г.

Относно възможностите за отмяна на сделката съгласно чешкото законодателство, той пояснява:

"Нямаме намерение да анулираме тази сделка. Надзорният съвет, на базата на тези аргументи, неколкократно заяви, че всичко е наред, че ЧЕЗ ще си получи парите и че няма да има никакви допълнителни разходи. Тази сделка е одобрена и ние не сме в състояние да й повлияем. Има и миноритарни акционери. Това е решение на ЧЕЗ и нашите възможности за въздействие са минимални."

По-рано пред чешкия в. "Лидове новини" Андрей Бабиш обяви: "Шокиран съм от това, което се случва в България (…) Изобщо не разбирам цялата ситуация.

По думите му изпълнителният директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш го е уверил в самото начало, че това е прозрачен процес с известен контрагент. Развитието на ситуацията обаче хвърляло негативна светлина.

Виж още: Купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова: Имаме активи за 100 млн.

Ако някой е дал подвеждаща информация на борда на ЧЕЗ, това ще е много голям проблем, коментира чешкият премиер и разкритието на медията, че Българската банка за развитие хем отрича да участва в сделката, хем е предоставила на ръководството на чешката компания документ, че ще рефинансира заем на ЧЕЗ-България към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за десетки милиони евро.

Бабиш отново напомня, че ЧЕЗ не е 100-процентово държавна фирма и Чехия няма пълен контрол върху нея: "Знаете, че е в миналото се опитахме да предотвратим продажбата на апартаменти на ЧЕЗ в Писнице (до Прага) и проблемите за наемателите им. ЧЕЗ не ни зачете. Малко или много това дружество прави каквото си иска. ЧЕЗ е държава в държавата."

Мнението му е, че операциите на ЧЕЗ на Балканите са лишени от ползи и им липсва прозрачност.

Виж още: Защо подаде оставка министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Според правителствената пресслужба у нас премиерът Бойко Борисов е изразил "загриженост от намеренията на дружеството, в което чешката държава притежава 63%, да продаде активите си на компания, която не се е доказала на пазара. Борисов посочи, че ЧЕЗ-България е част от системата за национална сигурност на страната и сделката, извършена без необходимата прозрачност, предизвиква основателна тревога".

Те цитират Бабиш, който в телефонния разговор с българския си колега споделил, че от Надзорния съвет на дружеството го уверили - продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните, като са били извършени проверки на купувача и на произхода на парите му.

Източник: Би Ти Ви