В документите, получени от чешка страна, ставало дума за руско-грузински офшорки и руски банки, съобщи премиерът, според когото му е организирана „ювелирна операция“ с цел оставка на правителството (видео)

Някой иска да повтори февруарските събития, само че по друг сценарии, но със същите изпълнителни - пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания, предупреди премиерът Бойко Борисов след завръщането си от няколкодневно посещение в чужбина.

Във вторник следобед той даде извънреден брифинг в Народното събрание, след като внесе в секретното деловодство документите, които е получил от чешката страна по сделката за ЧЕЗ. Те ще бъдат засекретени и до тях достъп ще имат само депутатите, съобщи БНТ.

"Толкова ювелирна, хубава операция пак ни спретнаха. Знаят, че сме в чужбина, знаят, че съзнанието ни е ангажирано там. Няма да им дам да ни петнят репутацията. Тези хора са ме сваляли един път от власт, този път няма да стане", категоричен беше министър-председателят и добави:

"Сега в общественото пространство се насажда усещането, и то много планирано и точно, че някаква Гинка от Пазарджик, стоейки някой от нас най-вероятно зад нея, прави една такава сделка. Това не само че е лъжа, не само че не е истина, но в същото време цели други последствия."

Той се зарече "да гони подред, този път докрай" и няколко пъти, в присъствието на коалиционните си партньори от Патриотичния фронт Волен Сидеров и Красимир Каракачанов, подчерта, че няма намерение да подава оставка.

"Малко подценихме обстановката, тъй като действително сделката за ЧЕЗ е проведена в Чехия между две частни компании. Само че последните дни, наблюдавайки как беше градирана атаката срещу мен, поисках разговор с колегата Бабиш. Настоях от него да получа тази информация, която има в тяхното министерство и която той, след като я провери, я предаде и на г-жа Караянчева", поясни Борисов и продължи:

"Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми е изпратил, виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Тъй като законът за банките е много строг, ще им спестя имената за пред медиите, но парламентаристите могат да отидат и да се запознаят.

Това, което ми изпраща днес премиерът на Чехия - излиза, че всъщност тези банки са изпратили писмо за комфорт, писма за намерения, хвърчащи писма, които във финансово-правния мир не означават абсолютно нищо. Ще замоля веднага шефът на БНБ да види какви са тези писма и да види тези банки дали са ги изпращали. Нашият банков надзор да се намеси."

Източник: БНТ