Според образователния министър сложността на материята в учебниците не отговаря на средното образование

"Буре с динамит". По този начин министърът на образованието проф. Тодор Танев определи съдържанието на част от учебниците в Българияпред Би Ти Ви.

Системата на обувалката

"Напластява се огромно обществено недоволство срещу начина, по който се третира вкарването с обувалка на някакви формули по научни знания с тотално скъсване на технологията на мисленето. Едно е да знаеш дата от историята, друго е да преценяваш историческите събития", коментира министърът.

Министърът коментира, че е попадал на множество фрапиращи случаи в учебниците и посочи, че ненужни формули се вкарват с "обувалка" в тях. По думите му средното образование се е превърнало във висше, заради сложността на материята.

Виж още: Музика, която разделя

Новият проектозакон

За да се промени това, обаче, първо трябва да има ново законодателство, каза проф. Танев, визирайки проектозакона за предучилищното и училищното образование, внесен от бившия зам.-министър на образованието и настоящ депутат от ГЕРБ Милена Дамянова в Народното събрание на 21 ноември.

"Този проект много отдавна го познавам и сме го обсъждали, включително с госпожа Дамянова. Единственото, което не е съгласувано е датата, на която се внася. Знаех, че ще е тези дни, но не знаех точно кога", заяви министърът, опровергавайки информацията, че ГЕРБ са внесли текстовете без негово знание.