7-8 млн. бежанци се надигат в Сирия, предупреди премиерът в пространно интервю пред Антон Хекимян, а по повод разговорите с германския канцлер Ангела Меркел на Европейския съвет, обясни, че тя е била много ясна

И аз се притеснявам от бежанската вълна, всеки се притеснява, заяви премиерът Бойко Борисов в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви.

7-8 млн. се надигат от Сирия, има такива данни, добави той и подчерта, че бежанците търсят спасение в първата държава, където са успели да се преместят, а не избират крайната си дестинация.

Виж още: Соломон Паси: България да чака 2 млн. бежанци в следващите 15 години

Според него има много въпросителни около бежанците, защото едва 40% от тях са сирийци. На всеки му харесва в Германия и Швеция, коментира Борисов.

"Предишното правителство и ние сега пазим надеждно границата и затова целият бежански поток минава през Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария, Австрия, Германия, Швеция - това е маршрутът", обясни той.

България предприема мерки за опазване на българските граници, но по този начин единствено "подпира тази вълна"

Ако станат 8-10-12 млн. бежанци, както са прогнозите за следващите месеци, действително е много притеснително, каза още Борисов и увери, че загрижеността на ЕС е огромна, а всичко това едва сега започва.

По повод разговорите с германския канцлер Ангела Меркел на извънредния Европейски съвет по-рано тази седмица, Борисов поясни, че тя е била много ясна:

"Обясних всичките ни проблеми. На базата на това какво ще се случи, Меркел е готова да помогне на България", коментира той и подчерта: "Благодаря на г-жа Меркел за разбирането. Ако бях казал, че в България няма проблем, няма бежанци, тя нямаше да каже това. В България има проблем."

Виж още: Борисов с обръщение към нацията заради "горещите точки"

Борисов бе категоричен: "Положих огромни усилия, за да ни чуят, че взимаме всички мерки и ни е страх, европейските лидери са чули за нашия проблем. Положих денонощни усилия да направя нещо добро за държавата."

По думите му България предпочита да не й се случи това, което се случва в Турция, и не иска пари - a тезата, че

е отишъл на срещата на върха, за да иска пари за бежанците, била планирана атака срещу него

"Искаме ли ги тези прословути 6000 евро на бежанец? Искате ли ги да дойдат при нас, за да ни ги дават? Не искаме. Затова полагаме тези огромни усилия и строим заграждения, пратихме и армията на границата, усилваме капепетата, пръскаме гранични полицаи из страната, издържаме бежанците, които са влезли легално през нашите КПП", коментира премиерът.

Според Борисов е ясно, че българите не искат бежанци и дори се страхуват. В същото време бежанците не искат да остават у нас, защото ще се наложи да работят, но на нашия пазар се предлагат само непривлекателни работни места, например за овчари и шофьори.

"Проблемът на Европа не зависи от Европа, трябва Русия и САЩ да се разберат. Ако не се разберат, ние ще сме жертвите на една глобална политика. Ако не се разберат, както направиха за Иран, само лоши неща ще се случат в Европа", смята Борисов.

Промените в съдебната система не са окастрени,

коментира министър-председателят относно "историческия компромис" между партиите за промените в конституцията и напомни, че работи с министъра на правосъдието Христо Иванов от началото на съдебната реформа.

Ще има 100% независима прокурорска система, българският главен прокурор ще бъде 100% независим с огромна права - може да задържи премиер, министър, всеки, поясни Борисов.

По думите на премиера съдийските гилдии не искат гласуването да е явно. "Аз съм за явно гласуване. Ако Реформаторският блок са за явно, аз съм за два пъти по-явно - каза той и поясни, че това, което ще се прави като промени в конституцията ще позволи съдиите сами да избират началници. - Това ще бъде първият голям и важен успех."

Между първо и второ четене всички партии ще могат да се аргументират за съдебната реформа, за да се стигне до най-доброто решение, обеща Борисов.

Според него "Атака" е подкрепила промените в Конституцията на първо четене, защото лидерът им Волен Сидеров е присъствал на председателски съвет с участието на министър Христо Иванов и се е убедил в ползите от промените. Той се съгласи, че е възможно да му е повлиял и фактът, че наскоро стана баща на момче и иска по-добро бъдеще за детето си. 

Ще дадем 50 млн. лв. за Коледа и Великден на пенсионерите,

коментира той въпроса с пенсиите. Същевременно отново се оплака, че на карикатури го рисуват твърде дебел. "Аз съм в отлична спортна форма, спортувам редовно. Играя футбол и тенис", изтъкна премиерът.

По думите му критиките в медиите към него са атаки от хора, които искат хаос, които не харесват факта, че се строят магистрали, че се бори корупцията, намират се пари за пенсионерите. Всички се радват на новопостроените магистрали въпреки тезата, че "асфалт не се яде", убеден е той.

По 300 хил. души тръгват на път, когато има празници, и им харесва бързо да си придвижват, напомни министър-председателя.

Задръстванията пък се дължали на факта, че българите са богати и имат твърде много коли

Премиерът заяви, че разбира сънародниците си, които масово ходят на море в Гърция, защото нашето море в миналото било замърсено. Сега обаче с новите пречиствателни станции (първата открита в Созопол наскоро, в Несебър - през октомври) по нашето Черноморие догодина българите ще се върнат в българските курорти.

Виж още: Всичко по темата "Почивка в България"

Премиерът отказа да каже колко лентички е събрал от откриване на обекти. И на тях им се режат лентички, да са си построили - да си режат, препоръча той.

На въпрос дали ДПС стои зад гърба на ГЕРБ, Борисов отговори, че на някои медии много им се иска това да е факт. По думите му ДПС подкрепя неговата партия по проекти, които са добри за държавата.

Решенията на ГЕРБ са по-добри и не мога да упрекна ДПС, че ги подкрепя, заяви премиерът. Той даде за пример запазването на плоския данък и ускореното отчуждаване за строителство на инфраструктурни проекти.

Борисов беше категоричен, че никога не е казвал, че българите са "лош материал". Той обяви, че ще подаде оставка като министър-председател, ако някой извади запис, на който той казва "лош материал".

Източник: Би Ти Ви