Три клипа - нещо ново, нещо старо и нещо популярно - от над 30-годишната кариера на "Дюран Дюран", отличени от MTV като визионери в областта на музикалното видео

"Дюран Дюран", които тази година издадоха своя 14-и студиен албум Papеr Gods, са първите носители на почетната Европейска музикална награда на MTV за визионерство.

Роджър Тейлър (ударни), Джон Тейлър (баскитара), Ник Роудс (клавишни) и фронтменът Саймън ле Бон получиха статуетката на церемонията в Милано, която се състоя в неделя вечерта.

Групата е основана през 1978 г. в Бирмингам, а най-популярното им видео е Come Undone, заснето в Лондонския аквариум. Песента, екранизирана от режисьора Джулиън Темпъл, е от техния седми студиен албум Duran Duran (The Wedding Album), издаден през 1993 г.

"Дюран Дюран" са почти връстници с музикалната телевизия, а атрактивните им клипове, заснети на екзотични локации и с драматургична сложност, намират топъл прием в ефира й. Видеото за нас беше като стереото за "Пинк Флойд", коментира Ник Роудс.

Ранен пример за това е Hungry Like The Wolf, един от 11-те клипа, които е заснел за тях Ръсел Мълкахи, автор и на първото видео, излъчено по MTV - Video Killed the Radio Star. Вдъхновен от филма "Похитители на изчезналия кивот", през 1984-та той печели първата "Грами" в новата категория за късометражен музикален филм.

След като през 2011 г. събраха цяло съзвездие супермодели във видеото си Girl Panic!, режисирано от Йонас Акерлунд, най-новият им клип Pressure Off е доста по-семпъл, черно-бял, но с участието на две други звезди: диско ветерана Найл Роджърс и певицата Джанел Моне.

Роджърс, който възвърна популярността си след хита на "Дафт пънк" Get Lucky, е работил с "Дюран Дюран" и в миналото, а заедно с него копродуцент на Paper Gods е Марк Ронсън, излязъл с тях на сцената в Милано.