Ролята му на клошар предизвика значителен отзвук в социалната мрежа, който накара актьора да напише лично послание към феновете си по темата. Поуката обаче е: Не вярвайте на всичко написано!

Преди известно време се разчу, че Ричард Гиър се е появил по улиците на Ню Йорк, дегизиран като бездомник - и никой не го забелязал.

"Само една дама беше така добра да ми даде малко храна. Беше преживяване, което няма да забравя..., цитиран бе да казва 66-годишният актьор към снимка, качена в неофициалния му "Фейсбук" профил. - И когато ние самите можем да помогнем на хора в нужда, трябва да го сторим. Затова когато приключих, се разходих наоколо и раздадох храна и по 100 долара на всеки бездомник, когото видях. Те плачеха и бяха толкова благодарни. Бъдете вие тази промяна, която искате да видите в заобикалящия свят."

Всичко това звучи прекрасно и вдъхновяващо. Оказва се обаче, че Ричард Гиър, който действително изпълнява такава роля в Time Out of Mind, не е излизал на улицата под прикритие, нито пък е раздавал банкноти на бездомниците.

Пуснатият през септември Time Out of Mind, от номинирания за "Оскар" сценарист и режисьор Орен Мувърман (The Messenger, Rampart), проследява всекидневното оцеляване на Джордж (Гиър) по улиците на Ню Йорк, в търсене на храна и подслон. Попаднал в бюрократичната въртележка на приютите за бездомни, той се лута в безизходица, докато не среща сродна душа - бивш джазмен (игран от бродуейската легенда Бен Върийн), който го кара да възстанови контактите си със своята отчуждена дъщеря (Малоун)...

Тази седмица кинозвездата използва "Фейсбук" страницата на Time Out of Mind и профила на колежката си от филма Джена Малоун, за да направи следното изявление:

"Бях напълно изненадан да открия, че някой е качил моя снимка като бездомник във фенстраница във "Фейсбук", която е харесана 1,6 млн. пъти и има над половин милион споделяния. Историята, която придружава кадъра, е донякъде съчинена (особено в частта за 100-те долара), но очевидно е докоснала у хората нещо значимо. Бих искал да открия какво е то и какво добро можем да сторим заедно за нашите бездомни братя и сестри... Бих искал да се присъедините към мен в дискусия по темата за хората без дом и как това влияе върху собствения ви живот. Режисьорът на филма и аз приемаме вашите въпроси тази сряда, 28 октомври, в страницата на Джена. Питайте и споделяйте историите си."