Ако обичат, политиците да не влизат така в културата, поне обувките да си събуват отвън - така Харалампиева коментира пресконференцията на Слави Бинев

Актьорите от столичния Малък градски театър "Зад канала" също написаха декларация по повод избирането на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии. 

Бина Харалампиева, директор на Малък градски театър "Зад канала", коментира пред БНР решението на известния български режисьор:

"Това е акт на отчаяние, освен акт на несъгласие. Безкрайно съжалявам, не биваше да се стига дотук. Не биваше да се хвърля съсловието в отчаяние и усещане за безизходица. Това отношение към културата обаче не е от скоро. Когато години създаваш усещането, че културата е нещо, което не касае държавата, че без нея може да се мине, не бива да се учудваме, че всеки, който бива избран, все едно с колко избиратели, започва да мисли, че може да управлява културата. Има елемент на цинизъм в подобно отношение", така Харалампиева коментира пресконференцията на Слави Бинев.

"Това кръчмарско остроумие, той беше засегнат от неща, които не биваше да го засягат, а не от други, които са много по-важни. Не е въпросът само в една личност, а в случайния начин, по който се прави избор. Съсловието влиза в челен сблъсък с такъв случаен избор. Ако обичат, политиците да не влизат така в културата, поне обувките да си събуват отвън. Въпросният господин отприщи дълго стаявано недоволство. Винаги има някаква степен, след която повече не може. Усещам огромно отчаяние у моите колеги. И отвращение."

Режисьорът Александър Морфов заяви, че в знак на протест напуска Народния театър "Иван Вазов"

"Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов – аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие", заяви Морфов.

В понеделник Морфов критикува избора на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии и обяви пред Нова телевизия, че управляващите "целят да унищожат интелигенцията".

Днес е първият протест срещу назначаването на Слави Бинев за шеф на културната комисия

Около 1000 души са заявили присъствие на "Протест срещу избирането на архонта Слави Бинев за шеф на парламентарната комисия по култура и медии" от 14,30 ч. в градинката "Кристал" в центъра на София. Протестът се организира във "Фейсбук".

В петък от 18,30 ч. протест срещу Слави Бинев организират и Ранобудните студенти. Те не желаят в НС Волен Сидеров, Делян Пеевски, както и министъра на културата Вежди Рашидов.