Би Ти Ви спря отново епизод от "Шоуто на Слави", в който Трифонов взима интервю от разследващия журналист за конкретните случаи на цензура, накарали го да напусне Нова телевизия

След като вчера един от водещите репортери на Нова телевизия Васил Иванов обяви, че напуска медията и ще разкрие мотивите си за напускането в "Шоуто на Слави", от Би Ти Ви за втори път в рамките на месец спряха епизод от предаването.

Всичко започна със съобщение на профила на Васил Иванов във "Фейсбук:

"Днес напуснах Нова телевизия след 14 години работа там. Тръгвам си заради системна цензура, налагана през последната година от страна на директора на "Новини и актуални предавания" - Дарина Сарелска. Подробности и доказателства гледайте довечера в "Шоуто на Слави" - 22.30".

От Нова телевизия разпространиха официална позиция по случая:

"В последните 5 години в NOVA работи обособен екип от разследващи журналисти, носители на множество награди и автори на редица силни журналистически материали, разобличаващи злоупотреби във всички сфери и нива на публичния живот, като например: финансирането на автобусните спирки в София, обществените поръчки в Агенцията за бежанците, финансирането на предизборната кампания на президента Румен Радев, ефективността на системата за неотложна помощ в София, скандала с обществена поръчка в Неделино за фиктивни ремонти на детска градина и др.

NOVA се гордее с всички тези постижения, както и с работата на своя водещ новинарски екип, ръководен от Дарина Сарелска, чийто професионализъм и опит допринасят за успеха и авторитета на медията. NOVA има пълно доверие в редакционната политика, следвана от разследващите журналисти, под ръководството на мениджмънта на отдел "Новини и актуални предавания".

NOVA благодари на Васил и му пожелава успех в бъдещите му начинания."

Очакваше се в предаването на Трифонов да бъдат разкрити в конкретика причините за напускането на Иванов. От Би Ти Ви обаче публикуваха съобщение, в което се казва, че конкретният епизод от предаването няма да бъде излъчен заради едностранно отразяване на случая:

"Би Ти Ви излъчва повторение на епизод на "Шоуто на Слави" тази вечер. Предвиденият за тази вечер епизод няма да бъде излъчен, поради несъответствие на съдържанието му със стандартите за редакционно съдържание.

Би Ти Ви счита, че представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестнотта.

Би Ти Ви стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти."

Реакцията на екипа на Трифонов дойде малко след това, като той разпространи до медиите своята позиция по въпроса: 

"Уважаеми колеги журналисти,

тази вечер моето шоу беше спряно. Беше спряно отново. Този път причината е следната: на гости ми беше разследващият журналист от Нова телевизия Васил Иванов. В предаването той разкри изключително гнусни и скандални случаи на цензура и корупция, подкрепени с факти и записи. Тъй като предаването е на запис, още преди това получих писмо от мениджмънта на БиТиВи да не интервюирам Васил Иванов.

Аз не се съобразих с това искане. Реализирах предаването, защото смятам, че истината и моралът са по-важни от всичко. Интервюирах Васил Иванов, след това получих отново писмо от БиТиВи, в което те искат да махна интервюто. Аз отново не се съгласих и предаването беше спряно.

За да научите цялата истина, заповядайте утре на нашата пресконференция, на която ще присъства и Васил Иванов. Часът и мястото ще ви съобщим допълнително.

Вярвам, че истината и свободата на словото са важни не само за нас, а и за вас.

Слави Трифонов"

Ето и видео от самата пресконференция: 

В неин отговор от Нова телевизия отговориха, че спазват строга редакционна политика и всички подобни разследващи материали се обсъждат от поне шест души и следователно няма как да има подобно пряко вмешателство.

Васил Иванов беше един от водещите разследващи журналисти на Нова телевизия, където работи през последните 14 години. До момента той бе автор и водещ на предаването "Разследване". 

Срещу Васил Иванов имаше бомбен атентат през 2006 г. Той е печелил независимата международна Награда за свободата и бъдещето на медиите в Лайпциг, известна като Европейския "Пулицър" (друг лауреат на приза е била Анна Политковска), у нас е бил Човек на годината.

Преди това в резултат на негови разследвания за търговия с документи на автомобили той прехвърли на свое име колите на тогавашните главен прокурор Никола Филчев, президента Георги Първанов и др.