От екоминистерството разследват как е бил заснет епизодът в национален парк Рила от риалити поредицата му "В дивата пустош"

Малцина водещи на поредици по научнопопулярните телевизии могат да се похвалят с авторитета на сър Дейвид Атънбъро - и, уви, Беър Грилс не е сред тях. В своята риалити поредица "В дивата пустош с Беър Грилс" (Running Wild with Bear Grylls) той е показал на света красотата на българската планина Рила, но... в нарушение на законовите и етичните норми на поведение в природния парк.

Близо осем месеца след като петият епизо от сезон 4 е излъчен зад Океана, от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) оповестиха, че дирекция "Национален парк "Рила" е съставила актове за административни нарушения на българско юридическо лице заради неспазване на режимите в парка при заснемането на филм.

Нарушенията били установени след сигнал, подаден до ведомството на Нено Димов чрез "Фейсбук". От изпратения филмов материал е видно, че при заснемането са извършени нарушения на правилата и нормите за поведение в защитената територия - чрез навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро (едно от Мусаленските езера), палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове, обясняват от екоминистерството.

Епизодът бил заснет на 25 и 26 юни 2017 г. на територията на национален парк Рила, в парков участък Боровец. Разрешението било получено от директора на парка няколко дни по-рано чрез българския посредник. Снимките трябвало да приключат за два дни в светлата част на денонощието (от 8 до 18,30 ч.), като условието било да се спазват стриктно спазва режимите и ограниченията в парка.

Парковата охрана провела инструктаж на снимачния екип, но нейните служители, които придружавали гостите, не са били свидетели на извършените нарушения, оправдават се от МОСВ. Министър Димов е разпоредил проверка по случая, вкл. за действията на ДНП "Рила".

Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 хил. лв., а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лв.

Виж още: Как да оцелеем на "Титаник" и в "Игрите на глада" - съветите на Беър Грилс

Партньор на Беър Грилс в рилското му приключение е американският танцьор и хореограф Дерек Хъф. Водещият дори е качил във "Фейсбук" снимка, която документира влизането им в езерото. На друг рекламен кадър двамата хапват жабешки бутчета...

В четвъртия сезон от "В дивата пустош" са участвали още тенисистът Роджър Федерер (в швейцарските Алпи), актьорите Джоузеф Гордън-Левит (в Кения), Кери Ръсел (на Канарските острови), Лина Хийди (на Иберийския полуостров), Дон Чийдъл (в американските Бели планини), Узо Адуба (в Пиренеите) и Скот Ийстуд, синът на Клинт (на Балканския полуостров - също с кадри от България).

В миналите издания се е включвал дори тогавашният президент на САЩ Барак Обама.

Би Ти Ви цитира становището на тв канала "Дискавъри", че за реализирането на продукцията у нас са били издадени всички необходими административни документи и специални разрешителни от страна на природния парк.

Цялостното заснемане било проведено под наблюдението на определените от парка отговорни служители, а самата поредица не е продукция на "Дискавъри комюникейшънс" - откъдето обаче защитават действията на екипа, заключавайки: 

"Вярваме, че красотата на България заслужава да бъде представена по достоен начин не само у нас, но и в целия свят, което е основна цел и задача на този конкретен епизод."

В коментарите под скандалния епизод във видеоплатформите обаче тече полемика дали рекламният ефект за страната ни оправдава нарушението на нормите в парка и застрашаването на крехката екосистема. 

Виж още: Глоби и масово възмущение заради хорото в Седемте рилски езера

Мнозина изразяват разочарованието си от Беър Грилс и поради представянето на популярно туристическо място като труднодостъпна пустош.