18-годишният Петър Гайдаров спечели научното състезание в Полша в област математика

Въпреки че в обществото витае мнението, че българските младежи са незаинтересовани, слабо образовани и нямат идея за това, което искат, съществуват и много момчета и момичета, които могат спокойното да бъдат изведени като контрапункт на това твърдение.

Пример за това е и Петър Гайдаров. 18-годишният младеж от Пловдивската математическа гимназия беше награден с най-високото отличие за млад учен, печелено от българин на европейски конкурс, пише в. "Марица". Неговият необикновен проект, представен във Варшава, беше поставен постави на второ място в генералното класиране по всички науки и на първо по математика.

За проекта си, в който Петър е изследвал хипотеза, свързана с полиноми, той е получил и покана за участие във връчването на тазгодишните Нобелови награди и среща с лауреатите. Освен това му е присъдена и парична премия от 5000 евро и право за участие в Стокхолмския младежки научен семинар 2014.

Освен него журито е отличило и другите трима български участници - Григори Матеин от столичната Немска гимназия, Васил Василев и Марин Шаламанов от Националната природоматематическа.

Виж още: Български ученици са в Топ 3 на света по математика

Общо в научното състезание в Полша са взели участие 110 млади изследователи от 36 страни, които вече са отличени с награди на национални състезания. Те са в областите природни и социални науки, математика, компютърни и инженерни науки, медицина.

Конкурсът има за цел да подкрепя и насърчава младите хора да избират кариера в сферата на науката и изследванията.

Виж още: IT секторът търси 20 хил. софтуерни специалисти

Това лятото Петър влезе в Топ 10 на най-добрите математици в света. Това се случи по време на участието му в 6-седмичен стаж в престижния институт за наука RSI в Масачузетс.