От октомври 8000 младежи ще започнат работа по програмата

Младежката безработица е огромен проблем в цяла Европа и в България. Голяма част от младежите в активна труднова вързаст не могат да си намерят работа и това създава трудности за икономиката.

За да се справим с този проблем, Европейският съюз (ЕС) финансира проекта "Гаранция за младежта", който ще бори младежката безработица у нас. Отпуснати са 105 млн. евро за целта, а първите 8000 младежи започват работа от октомври.

Това обяви откриването на новата академична година в ПУ "Паисий Хилендарски" в Пловдив вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, цитиран от "Дарик".

"В бюрата по труда вече се приемат заявления на безработни младежи до 29 годишна възраст, като програмата включва два сегмента. Първият е предвиден за тези младежи, които имат образование и професия. Те ще стажуват при работодателя и ще получават работна заплата, финансирана от тази програма. Отделно се предвижда програмата да покрие и социалните осигуровки на работещите младежи", обясни Христосков.

Виж още: Най-много безработни висшисти сред адвокатите и икономистите

Вицепремиерът заяви, че ако пък младежите се задържат на работа и след първата половин година, работодателите ще бъдат стимулирани, като получават субсидия за осигуровките на младежите, като се цели преминаването от стажуване към трайна заетост.

Основната идея на програмата е насочена към младежите, които нямат образование. Те ще стажуват и в процеса на работа ще получават обучение по конкретната професия, като целта е да си намерят трайна работа след края на програмата.

Виж още: Несправедливостта ще взриви Европа

За старт на програмата държавата отпуска 5 млн. лв. от актуализацията на бюджета, които след това ще бъдат възвърнати от ЕС. 1500 младежи с висше образование пък вече са определени за работа по програма "Старт в кариерата", която предвижда работа в държавните институции на национално и местно ниво.