Сред изпълнителите на някои роли в "Сьориз" са Таня Вучкова, Емилия Радева, Ернестина Шинова, Георги Мамалев, Силвия Лулчева

"Сьориз" е описван като пътешествие на една тийнейджърка към абсолютната любов, в търсене на самата себе си. Филмът е забележителен и с това, че е един от първите, чието действие се разгръща на фона на украинската криза. Поради размирните събития от 2013-2014 г. обаче той е заснет изцяло у нас, с изпълнителен продуцент "Софилм прод.".

Героинята, чието име значи Черешка, е на 14, но изглежда 20-годишна. Израснала е в покрайнините на Париж, но се оказва "заточена" в Украйна, покрай което във филма са включени и

автентични кадри от протестите там

Тя не познава баща си, но е принудена да живее с него. Носи пет пласта грим, но все още мечтае като малко момиче. Никога не се е интересувала от друго, освен от своята собствена персона, но сега е потънала в колективните идеали на един отминал обществен строй. Не е чела нито една книга, но е влюбена в младеж, който й говори за Мопасан, Флобер и Годар.

Историята е разказана с чувство за хумор и предлага приключение, романтика и драма, за да завърши с порастването на Сьориз - нейното превръщане от девойка в жена...

В Украйна младата героиня се запознава с Нина (Таня Вучкова), която чисти и поддържа апартамента на баща й. Възрастната жена е загубила сина си в Афганистан и приема французойката като своя внучка.

С нея Сьориз споделя бляновете си; двете помагат на протестиращите от Евромайдана - но същевременно, заедно с приятелката й (Емилия Радева), продават на туристите глинени фигурки с Ленин...

Титулната роля се изпълнява от Зое Аджани-Валат, племенница на кинозвездата Изабел Аджани. От българските актьори най-значимо присъствие има Таня Вучкова ("Опасен чар"), която за съжаление си отиде неотдавна,

без да дочака премиерата на филма в Париж

В продукцията, продуцирана разпространявана от френския гигант "Гомон" (Gaumont), участват още Явор Ралинов, Георги Мамалев, Ернестина Шинова, Силвия Лулчева, Камен Господинов.

Фотогалерия: БГ актьори в чужди филми

"Сьориз" има специална прожекция на София филм фест този петък, 20 март, от 20,30 ч. в Дома на киното. Гости на българската премиера са сценаристката Ирина Гончар и режисьорът Жером Енрико.

Син на режисьора Робер Енрико, Жером започва кариерата си в киното като актьор във филма на баща си Un peu, beaucoup, passionnément (1971). 

Следващото десетилетие прекарва от другата страна на камерата като асистент-режисьор, когато ръководи втория екип на "Кралица Марго" (1994) с Изабел Аджани.

По същото време прави късометражни филми, а режисьорския си пълнометражен дебют L’Origine du monde прави през 2000 г.

Над десетилетие по-късно режисира комедията Paulette (2012), която постига голям касов успех с историята за пенсионерка от предградията, впрегнала своите готварски умения в пласирането на канабис, за да свързва двата края.