Те заместват кредитна, дебитна и идентификационна карта и са с размера на оризово зърно

Научната фантастика вече ни е представяла многократно бъдещето, в което компании слагат чипове в служителите си, за да ги следят и контролират. Това бъдеще започва да звучи все по-реално обаче, след като американската компания Three Square Market е напът да имплантира микрочипове в кожата на служителите си. 

Това заяви изпълнителният директор на компанията Тод Уестби в интервю за телевизия Си Ен Би Си.

Устройството беше одобрено от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA) през 2004 г., но все още не е било прилагано в страната.

По думите на Уестби шведският партньор на Three Square Market - BioHax International вече използва тази технология и е инсталирал чипове на около 150 служители на шведския стартъп Epicenter.

Чипът с размерите на оризово зърно се имплантира между палеца и показалеца на ръката, а процедурата е "безболезнена", обяснява Уестби. Цената на едно такова устройство е около 300 долара.

Целта на внедряването на подобни чипове сред служителите е да се преодолеят проблеми със забравени пропуск или парола. След като служителят има монтиран чип той може да закупи храна с него, да отвори вратите и да влезе в компютрите. 

По думите на Уестби чиповете няма да служат за проследяване на служителите, контрол върху тях или нещо от сорта. Той добавя още така, че шансовете чипът да бъде хакнат е "нулев", а устройствата са наистина безопасни и сигурни. 

Three Square е фокусирана върху разработването технологии за вендинг машини. От компанията очакват, че скоро време над 50 служители доброволно ще се подложат на процедурата. Уестби обеща, че самият той, както и на членовете на неговото семейство също ще бъдат имплантирани чипове.

Източник: "Бизнес инсайдър"