Ирак малко по малко се отдалечава от САЩ и търси приятелство с Русия и Иран

Може ли Багдад да стане четвъртият участник във вече съществуващата геополитическа ос Москва-Техеран-Дамаск, пита руският вестник "Правда", цитиран от агенция "Фокус".

Този въпрос добива все по-голяма актуалност в светлината на започналото на 23 юли четиридневно посещение в Русия на вицепрезидента на Ирак Нури ал Малики. Бившият премиер, който беше отстранен от поста си по настояване на САЩ, даде да се разбере, още преди посещението в Москва, че Багдад е готов да хвърли предизвикателство на САЩ. Според думите на Малики, правителството е против създаването на американски бази в страната, а освен това той е изявил готовността на Ирак да купи руско оръжие.

По време на посещението си Нури ал Малики ще проведе разговори с президента на Русия Владимир Путин, министъра на външните работи Сергей Лавров и говорителя на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко.

Възможно е по време на тези срещи да бъде получен отговор на главния въпрос: дали Ирак ще е съюзник на САЩ или на Русия?

Изследване наречено "Цена на войната", проведено от Института по международни изследвания към Брауновския университет е показало, че разходите на САЩ за войната в Ирак са повече от 2 трлн. долара, 1,7 трлн., от които са отишли за непосредствено финансиране на военните операции, а 490 млрд. - за различни плащания към ветераните от войната.

Поради тази причина е ясно, че след като САЩ са изхарчили два трилиона долара от парите на данъкоплатците в Америка, Белия Дом и Конгреса ще се постараят да направят всичко по силите си, за да не се измъкне Ирак от тяхната орбита на влияние.

През юли 2017 г. Ирак сключи сделка за покупката на танкове Т-90 от Москва. Това е последната от няколкото подобни сделки през последните години и няма как това да не дразни Вашингтон, тъй като Багдад упорито предпочита руското въоръжение пред американското.

Още един тревожен сигнал за Вашингтон е военното сътрудничество между Ирак и Иран. На 22 юли бе подписан договор за сътрудничество в сферата на отбраната между министъра на отбраната на Иран Хосеин Деган и неговия иракски колега Ирфан ал Хаяли.

Този факт може да бъде разтълкуван като шамар на Багдад по Вашингтон. Доналд Тръмп обяви Иран за спонсор на тероризма и зове съюзниците на САЩ да изолират режима в Техеран, докато в същото време Ирак подписва с него договор за сътрудничество.

Тези факти може би са свиделство за провала на американската дипломация в Ирак.

Източник: Агенция "Фокус"