От софтуерния гигант актуализираха плановете си да прекратят поддръжката на популярната програмка за рисуване и обработка на изображения - тя просто излиза от Windows и става безплатна

MS Paint няма да си ходи, съобщиха от "Майкрософт", за да успокоят феновете на семплата програма за рисуване и обработка на изображения, вградена в Windows. Оттук нататък тя ще се предлага безплатно в Windows Store.

Новината тръгна от списъка с програми и характеристики, които няма да се предлагат с есенната актуализация на Windows 10 или чиято поддръжка се прекратява.

Медиите акцентираха върху това, че софтуерният гигант се кани да убие "Пейнт"-а, който е част от операционната им система от самото й пускане през 1985 г. - и това предизвика бурна реакция сред потребителите.

След като мнозина започнаха да споделят свои творби, създадени с един от първите графични редактори, от "Майкрософт" дадоха заден ход и коментираха: "Днес се убедихме, че след 32 години MS Paint има много почитатели, които реагираха с подкрепа и носталгия."

Оттам увериха още, че новото приложение за художници Paint 3D, което също е достъпно безплатно с Windows 10 Creators Update, ще продължи да бъде актуализирано. То поддържа и множество от любимите функционалности на MS Paint в двуизмерен формат, например обработката на снимки, напомнят от "Майкрософт".