Какво помага и какво пречи на процеса на запомняне и възприемане

Идва новата учебна година и пак е време за уроци, задачи, упражнения, контролни, колоквиуми и изпити. И за учене. Много учене. 

Проблемът е, че често учениците и студентите учат по безкрайно грешен начин. Те се втурват в последния възможен момент с идеята да наваксат всичко. Така се учи за изпит, но не и за научаване на материала. 

Ето 9 съвета от ASAP Science, които ще ви помогнат да учите много по-лесно:

1. По-малко като натовареност, повече като честота

Науката отрича академичните маратони - вместо да отделите 10 часа, които ще ви уморят и натоварят, много по-ефективно е да разпределите това време на 7-8 сесии по 30 минути. Това е така, защото мозъкът усвоява по-добре информация на кратки сестии.

2. Забравете за учене през нощта

Да забиеш нос в учебниците цяла нощ е класика, но изобщо не е продуктивно. Продължителното натоварване засяга негативно паметта и логиката. Вместо това ученето в нормални и повтарящи се часове създава рутина за мозъка, която го стимулира.

3. Подчертаването е загуба на време

Мнозина го правят, но шаренето по листа в маркер всъщност не повишава разбирането за темата и не свързва ключови концепции. По-добре опитайте да работите с карти, върху които са написани различни данни или въпроси, да не говорим, че е много по-практично, тъй като може да ги ползвате дори в автобуса.

4. Една основна цел за учебната сесия

Изберете една-единствена тема и се съсредоточете върху нея.

5. Научете, за да разбирате, не просто да го назубрите

Изследвания показват, че хората разбират по-добре материалите, когато се очаква след това да ги пресъздадат или преподадат на някой друг. Това активира мозъка и го прави по-ефективен в усвояването на информацията. Ако просто се опитвате да научите всичко наизуст, това няма добър ефект.

Виж още: 6 хобита, които ще ни направят по-умни

6. Упражнения до съвършенство

Дори когато продължавате да правите грешки, те показват празнините в знанията ви. Упражненията повишават увереността, което също води до по-добро представяне. 

7. Учете в спокойна за вас среда

Учените са категорични, че най-доброто място за академични занимания трябва да бъде отделно кътче, оборудвано с всички нужни учебници и помагала. 

8. Музиката по време на учене не е добра идея

Много хора обичат да се концентрират или пък разведряват с помощта на музика, докато учат. Наистина, някои изследвания показват, че слушането на класическа музика може да помогне. Нови проучвания обаче предупреждават, че ритмичната музика за фон всъщност пречи на концентрацията.

Виж още: 15 неща, от които се затъпява

9. Учене далеч от смартфон и "Фейсбук"

Това на пръв поглед е ясно, но мнозина правят грешката да държат до себе си своя смартфон. Активността в социалните медии, писането на съобщения и разговорите не биха могли да бъдат по-разсейващи, когато трябва да се съсредоточите. 

Източник: ASAP Science