Нелегалното преминаване през нашата граница следва тенденция на намаляване

Тероризмът се оказва и наш национален проблем, колкото и да ни е трудно да възприемем това. Така вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова коментира ситуацията с бежанците. Тя говори по време на конференцията "Сигурността в Югоизточна Европа 2015". 

По нейни думи тероризмът е стигнал до нашите врати и трябва да го разглеждаме в национален, балкански и общоевропейски контекст.

"Не трябва да гледаме на този проблем като на нещо, което не ни засяга. Конфликтите в Близкия изток и социалното положение в Африка поставиха Европа на кръстопътя на много и различни проблеми", заяви тя, цитирана от агенция "Фокус".

Организация и контрол на миграцията

"Миграционният натиск трябва да бъде организиран по най-добрия начин, за да не излезе извън контрол. Натискът към страната ни бе увеличен 4 пъти през последната една година, но до този момент успяваме да овладеем потока и да се справяме с него. Мисля, че спадът на натиска през последните 2 седмици, е отражение на мерките, които взехме. Те са доста активни. На някой може да му изглеждат прекомерни, но те дават резултат", заяви Бъчварова. 

"Нелегалното преминаване през нашата граница следва тенденция на намаляване. Външният натиск и потенциалът за развитие на проблема се запазват, но не в размерите, от които страната ни се страхуваше. Можем да се чувстваме спокойни в тази ситуация. Когато се прилагат ясни правила и се следват правилните политики, постигаме своя резултат. Ние се опитваме да овладеем нелегалната миграция и в максимална степен да легализираме влизащите на наша територия", допълни тя.

"Има един важна особеност на мигрантския поток и аз смятам да я поставя на предстоящия Европейски съвет. Хората, които минават през България, отказват да останат в страната ни. Каквито и усилия да полагаме, да им предлагаме хуманно отношение и възможности, те отказват и просто преминават през страната ни, за да стигнат до крайната си дестинация", коментира вицепремиерът. 

България в Шенген

По нейни думи България заслужава да бъде в Шенген, защото е изпълнила всички технически изисквания. 

"България има право да бъде в Шенген, защото нейните граждани са равнопоставени с гражданите на другите европейски страни. Ако ние осигуряваме и гарантираме правото на свободно придвижване на новодошлите, защото го отказваме на българските граждани, след като държавата ни изпълнява своите европейски ангажименти", заяви Бъчварова. 

Източник: Агенция "Фокус"