Какво да избягваме в моменти на дълбока и негативна афекция

На всеки се случва да има отвратителен ден. Хората дразнят, работата е досадна, а в личния живот нещо се е случило и ни изяжда главите. В такива моменти е трудно да се удържим да правим глупости, за които след това съжаляваме.

Гневът може да ни подтикне да вземем необмислени и глупави решения, които след това ще се върнат върху главите ни като бумеранг. Не е нужно изследвания и психолози да ни казват, че действията, които предприемаме, когато сме под състояние на силна афекция (особено ако е негативна), могат да доведат до проблеми с колеги, близки и дори със собственото ни физическо и психическо състояние.

Ето защо е добре да внимаваме какво правим, когато сме ядосани. Profit.bg предлага 7 неща, които трябва да избягваме, когато сме под дълбока афекция и ни идва да забием химикал в нечие око:

1. Не изливайте гнева си в социалните мрежи
Гневните статуси, съдържащи множество благопожелания за нечия майка, не са добро решение. Съществува сериозен риск да си спечелите отрицателна репутация, а и да загубите приятели. Също така такава информация малко или много достига до различни хора. Има специална професия от онлайн рисърчъри, които изнамират поведението ви в интернет, когато кандидатствате за определена работа. Следователно гневната ви тирада за бившето гадже няма да седи особено добре в един доклад на подобна фирма. Така че ще е положително ,ако в социалните мрежи показвате най-доброто от себе си и намалите излятите там гняв и слабости.

2. Не взимате решения
Едно от най-неправилните неща въобще е да взимате кардинални решения, когато сте под афекция. Гневът често води до погрешни изводи, а те, от своя страна, водят до изключително погрешни решения. Когато искате да вземете правилното решение, трябва да се съсредоточите върху ситуацията и да претеглите всички предимства и недостатъци. Нещо повече, желателно е да го направите, когато сте спокойни.

Виж още: Индипендънт: Светът става все по-малко спокоен

3. Да си го изкарвате на другите
Вероятно ще се почувствате добре, ако си изкарате гнева върху някой страничен човек, вероятно може и да го направите съвсем несъзнателно, но далеч не е нещо положително. Изливайки вашия гняв, вие наранявате някой друг. Понякога това може и да не ви засяга като цяло, но има случаи, даже в повечето случаи, когато този някой е близък човек, който с нищо не ни е виновен. Най-добре пробвайте да се успокоите. Ако не става, просто се усамотете и се опитайте да се успокоите, за да не нанесете излишни вреди.

4. Не шофирате
Когато сте ядосани, вниманието ви е насочено предимно в посока нещото, което ви дразни. За шофиране трябва вниманието ви да е насочено основно към пътя. Изследванията показват, че гневните шофьори са по-невнимателни и агресивни на пътя и съответно се случват много повече пътни произшествия. Някак излишно е заради гнева си да попаднете в ситуация, в която сте отнели живота на друг човек, при това без да искате.

Виж още: Езикът на тялото в бизнеса

5. Не говорете пред всекиго
Когато човек е ядосан, има нужда да си каже голяма част от нещата. Лошото е, че невинаги в такива слиучаи подбираме пред кого говорим и кой може да ни чуе. В един момент може да се окаже, че дори чистачката знае какви проблеми сте имали в семейството. Клюките са нещо силно и дълбоко заложено в човешката природа.

6. Не се връщайте към лоши навици
Ядосано ви е, вдигнали са ви нервите, не можете да гледате хора, без да възникне желанието да им забиете два шамара или поне да им се разкрещите... как да не запалиш една цигара или да не пиеш едно. И така се връщате към едни не особено здравословни навици, които са ви коствали адски много време и усилия, за да ги откажете. Намерете по-здравословни начини да се справите с гнева. Ако трябва удряйте нещо (нещо, не някого!), правете физически упражнения. Те повишават нивото на хормона серотонин, а той намалява стреса.

Виж още: Как да се справим с гнева

7. Не се социализирайте
Когато се запознавате с нови хора, докато сте в гневно настроение, другите ще получат много различна и неправилна представа за вас. Това създава естествена бариера за по-нататъшни отношения, която все пак може да се преодолее, но с усилия. Затова е по-добре да спазвате дистанция, докато се успокоите. Тези хора, които изпитват по-малко гняв и омраза, са по-успешни и социално популярни - заради искрената им усмивка и положителна енергия.