Летните жеги водят до по-висока консумация на електричество, ето как да я преодолеем

Лятото със своите жеги, водещо до включване на климатици, вентилатори, машини за лед и т.н., носи големи сметки за ток. В Западна България консумацията на електроенергия за месец юли е нараснала с 4%, показват данните на ЧЕЗ. 

Дружеството напомня, че докато са във ваканция, хората могат да намалят излишния разход на електроенергия до 5% и да избегнат възможни повреди на електроуредите при гръмотевични бури, ако спазват няколко прости правила.

5 съвета за по-ниска сметка за ток

1. Пускането на щорите през деня спира влизането на топлина през прозорците. Лошата изолация товари с 10 до 25% сметката за ток при охлаждане с климатик.

2. Използването на охладителни уреди с висок енергиен клас връща инвестицията за тях за 1 до 5 години благодарение на по-ниската консумация на енергия.

3. По-честото размразяване на хладилника също пести енергия, защото образуваният лед повишава значително разходите за ток.

Виж още: 15-годишно момче може да промени начина, по който зареждаме смартфоните си

4. Таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа намалява сметката за затопляне на вода с 15%. Ако пък температурата за загряване на бойлера се намали от 60 на 55 градуса, това сваля фактурата за ток с 10%.

5. Ако фурната се изключва 10 мин преди края на времето за печене, ще се спестят до 20% от разходите за готвене. Готвенето с капак и в тенджери под налягане води до икономия на електроенергия до 20%. Тенджерите с дебело и равно дъно са за предпочитане, тъй като само неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електроенергия, припомнят от ЧЕЗ.
 

Източник: ЧЕЗ