Защото е безбожно досадно за околните да гледаш дали няма нещо ново в социалните мрежи през пет минути

Случвало ли ви се е да излезете вечер с приятели и по време на цялата среща или вие, или някой от събеседниците да зяпа постоянно в телефона си. И то не за нещо важно, а просто защото смартфонът си е краста и няма как да не погледнеш какво става в социалните мрежи, да се тагнеш, да видиш кой ти е харесал тагването и т.н. И ние имаме такива приятели, и ние знаем, че е досадно.

Реално погледнато, смартфоните, които трябва да спомагат за общуването, пречат на обикновеното пийване на бира с приятели. Или още по-зле, пречат на добрия флирт. Представете си, че сте излезли на среща и отсрещната страна обръща повече внимание на една малка машинка, отколкото на човека до себе си.

Иначе казано, смартфонът може да се превърне в причина за една досадна зависимост. От Xpressnews са приготвили четири стъпки (към които ние добавяме още една), които помагат да устоиш на изкушението през пет минути да проверяваш какво се случва с умния ти телефон.

1. Изключи уведомленията

Ако не става въпрос за някаква изключително спешна работа, няма нужда телефонът ти да се разбръмчава при всяко съобщения във "Фейсбук", харесване на снимка, мейл или нещо от сорта. А ако пък става въпрос за работа и е нещо спешно, винаги може да ти се обадят. Настройката на уведомленията е нещо необходимо за осигуряване на лично пространство. За да вършат предназначението си, технологиите трябва да се използват разумно и с мярка - само така ще сме сигурни, че ни помагат, а не вредят. В крайна сметка, ако решиш да почовъркаш в настройките на отделните приложения, ще започнеш да проверяваш какво се случва в социалните мрежи значително по-рядко.

Виж още: "Фейсбук" промени флирта

2. Деинсталирай приложения

Ако друго не помага, крутите мерки са решение. Има точно определени приложения, които ни карат да се пристрастяваме. Ако човек иска да се отърве от тази зависимост, най-директният начин е да изтрие тези приложения. Все пак не е нужно да имате 1000 профила във всички възможни социални мрежи и да имате приложение на телефона за всяка от тях. Най-малкото, това си е чисто губене на време. Гледайте на времето си като на ценна стока, а на смартфона си - като на нещото, което ви отнема времето за свършването на други, по-стойностни занимания, и така ще ви бъде по-лесно да се организирате.

3. Активирай режима за пътуване със самолет

Абсолютно сигурен начин, че всякаквите уведомления към телефона ти ще спрат. Предимството пред това тотално да изключиш телефона си е, че можеш все пак да ползваш останалите функции на смартфона си - mp3, фотоапарат, четец и т.н. Все пак този вариант има и сериозен недостатък. Ако някой те търси спешно, няма да може да те намери. Режимът за пътуване в самолет блокира всички входящи повиквания и SMS. Все пак, ако имаш нужда да се усамотиш или да се откъснеш от света, това е един доста добър начин.

Виж още: Дебелеем от смартфоните

4. Използвай специално приложение за ограничаване на достъпа

Принципно такива приложения се поставят за палави тийнейджъри, които твърде много се разсейват с телефоните си и това пречи на ученето им. Сещай се значи докъде си го докарал. Има няколко приложения, които могат да следят дейността по телефона ти и, ако е необходимо, да поставят ограничения. Едно такова приложение е BreakFree за Android, а версията за iOS се очаква скоро. Добри алтернативи на това приложение са StayOnTask. Приложението напомня че трябва все пак да работиш, докато AppDetox помага да се отучиш постоянно да очакваш всички тези уведомления, към които изпитваш пристрастяване.

5. Кажи на някой приятел да те пляска през ръцете всеки път, когато посегнеш към телефона си, след като е избръмчал, че имаш ново уведомление. 

И това помага, особено когато имаш приятели зевзеци.

Виж още: Смартфоните съсипват съня ни