Тепърва се разгръща разследването на излезлите от "Панамските документи" имена на българи

На година осъдените за данъчни престъпления са около 5 хил. души. Това е малко позната статистика, но тя е плод на съвместните усилия между НАП и прокуратурата. Това заяви говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров пред Би Ти Ви.

Той припомни, че днес е последният ден за подаване на данъчни декларации. Санкцията за неподадена декларация е 500 лв., а за допусната нарочна грешка при декларирането - до 1000 лв. Според него става въпрос за около 15 хил. души, които все още не са подали данъчните си декларации.

Виж още: Как да попълним данъчната си декларация (видео)

"Тази година една трета от всички декларации са подадени онлайн. Забелязват се положителни тенденции - броя на подалите се е увеличил с 4%, а на тези онлайн - с около 30%", подчерта Бъчваров. Той разкри, че Националната агенция по приходите прави ежемесечни проверки на състоянието на някои граждани. 

"Където има несъответствие - човека е декларирал минимална заплата, а притежава къща с басейн правим ревизия, включително и на платените данъци за последните пет години", поясни говорителят на НАП.

Виж още: НАП започва проверки на българите с офшорки

Данъчните са поискали съдействие и информация за българските граждани, чиито имена се появиха в т. нар. "Панамски документи"

Молбата е изпратена към централата на Международния консорциум за разследваща журналистика във Вашингтон, но все още няма отговор.

Въпреки това от НАП са започнали проверка на българите, които бяха разпространени в медиите като свързани с "Панамските документи".

Виж още: След разкритията в "Панамските документи" - коментарите у нас

В изтеклите документи се появиха имената на бившия шеф на външнотърговската банка Чавдар Кънчев, на семейството на бизнесмена Николай Банев и съпругата му Евгения, като и на бизнесмена Петър Манджуков. В документите се появи и името на Ангел Божилов, който се прочу като последния работодател на Петко Сертов преди мистериозното му изчезване през декември 2014 г.

Източник: Би Ти Ви