Учени откриха три планети с най-голям шанс за извънземен живот, откривани досега извън нашата Слънчева система

Ресурсите на планетата се изтощават с все по-голяма скорост. Недостигът на вода, изчерпването на подземните горива, замърсяването на въздуха и водатва, както и глобалното затопляне, което води до ускоряващото се топене на ледовете, са само част от екологичните проблеми, с които Земята тепърва ще се сблъсква. 

Едно от решенията им е просто да намерим и други планети с подобни условия, които да заселим в един момент. Това е и причината за всички готвени експедиции до Марс, включително тази, която трябва да засели Червената планета. Но въпреки всичко Марс не е достатъчно подходяща за обитаване. Затова и учените търсят планети с подобни на Земята условия за живот.

Новите планети

И един международен екип от учени е открил нови три наподобяващи Земята планети, на които има вероятност да има живот. Те са небесните обекти с най-голям шанс за извънземен живот, откривани досега извън нашата Слънчева система, съобщава Си Ен Ен.

И трите планети са със сходни размери на Земята и Венера. Те обикалят около хладна звезда джудже и се намират на около 39 светлинни години от нашата планета.

Planetite okolo zvezdata dzhudzhe trappist 1 davat nay dobri usloviya za zhivot

Важното в случая е, че и трите планети притежават търсените от учените характеристики - сходен със Земята размер, "потенциално обитаеми" са и са достатъчно близо, за да може атмосферата им да бъде изследвана с техниката, с която разполагаме. 

Според учените откритието представя съвсем нов "ловен район" за изследване на планети, които потенциално можем да заселим след време.

TRAPPIST-1

Учените са засекли небесните тела посредством калибриране на телескопа TRAPPIST в Чили. С него са проследили планетите около няколко звезди джуджета, които не са достатъчно големи или горещи, за да бъдат видени с оптичен телескоп.

Екипът се е спрял на една особено обещаваща звезда, кръстена TRAPPIST-1, която е една осма от размера на Слънцето и значително по-студена от него. След като са я наблюдавали с месеци учените са установили, че инфрачервения сигнал на звездата намалява на равни интервали, което означава, че звездите са обикаляни от планети, които го заглушават.

Peyzazhat na edna ot planetite okolo trappist 1

Двете най-близки до звездата си планети я обикалят за съответно 1,5 и 2,4 дни като в същото време получават съответно четири и два пъти количеството генерираща топлина радиация, което Земята приема от Слънцето. Според проучването като се има предвид размера на планетите и тяхната не прекалено ярка звезда и трите може да имат региони, чиито температури да позволяват наличието на вода в течно състояние и живот. 

Източник: Си Ен Ен