Обобщение на тазгодишните данни от Националната агенция на приходите (НАП)

Общо 545 млн. лв. са спечелили 259-те физически лица, които са обявили доходи над 1 млн. лв., показват данните от обработените до момента данъчни декларации.

Тези 259 души са получили най-много средства от трудови и приравнени правоотношения - 226 млн. лв., поясняват от Нова телевизия. Следват доходите от прехвърляне на права и имущества - 147 млн. лв., а 103,1 млн. лв. са доходите от стопанска дейност на еднолични търговци.

Сред родните "милионери" има петима чужденци -

все мъже, които са спечелили общо 14 млн. лв., от които 10 млн. са доходи от прехвърляне на права и имущества.

Виж още: За какво съжаляват милионерите

Въз основа на данните за първите 10, профилът на българина, декларирал най-висок доход за 2014 г., е мъж на 49 години, от София, с доходи над 8,7 млн. лв. годишно.

Според обработените до момента декларации най-много "милионери" има в София (129), Варна (18) и Пловдив (16). Данните показват също, че

в топ 10 на богатите хора има само една дама

Би Ти Ви извеждат друг акцент - че само около 10% от милионерите у нас са жени, а най-младата сред тях, декларирала над 7 млн. лв. доход, е от София и е на 29 години. Според тях най-богатият, с 13,5 млн. лв. приходи, е мъж от София, на 63.

Виж още: Шест мита за милионерите

"Тази година виждаме нарастване на милионерите, както и нарастване на общата сума, която са получили. Мъжете са с много ясно изразено предимство спрямо жените в тази класация”, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Основното качество, присъщо на всички милионери,

е, че обичат да поемат риск, смятат експерти. А за останалите първата стъпка към по-добри финанси е планирането и отказът от това да харчиш повече, отколкото получаваш.

Виж още: Защо не е лесно да си милионер

Благодарение на банките е твърде възможно да харчим повече отколкото получаваме, но това дългосрочно не е добра стратегия, смята консултант по лични финанси. Според него всяко нещо, което не можем да си позволим и в бъдеще не ни носи приходи, е излишен разход. 

Изключение от покупките на кредит е жилището. Според експертите обаче със заем трябва да се финансира най-много половината от стойността на имота.

Виж още: Лондон е световната столица на милионерите

Източник: Нова телевизия; Би Ти Ви