В болниците у нас се използват най-евтините антибиотици, към които често се развива резистентност

Евтините антибиотици в болниците у нас водят до 250 хил. смъртни случая годишно. В болниците се използват най-евтините антибиотици, което е основна причина за появата на резистнетност на бактериите към тези препарати. 

 ще дойде момент, в който хората ще умират от най-елементарни инфекции.

Това информираха специалисти по време на кръгла маса за ползите и вредите от антибиотиците, която се проведе в Парламента.

Оказва се, че употребата на антибиотици у нас нараства, а високият й дял в селското стопанство е другият основен фактор за появата на резистентност.

И независимо, че благодарение на антибиотиците средната продължителност на живота се е увеличила с 20 години, специалистите сигнализират, че прекомерната им употреба сред децата води както до промяна на чревната флора, така и до поява на астма, затлъстяване, артрит и болест на Крон, която засяга храносмилателната система.

Виж още: Защо ни трябва световна революция в антибиотиците

Обществото трябва да е информирано за резистентността на бактериите към антибиотиците. Именно заради нея те спират да действат и тя е отговорна за 250 000 смъртни случаи годишно, изтъкнаха експерти от Световната здравна организация.

Една от причините за увеличаването на въпросната резистентност у нас е употребата на евтини антибиотици, допълни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Виж още: Идва ли краят на антибиотиците?

"Когато се лекуваме с антибиотици, се нуждаем от индивидуализирана терапия. Когато се изписват антибиотици, трябва да се знае резистентността", алармира още проф. Кантарджиев.

Според специалистите това, което трябва да се направи у нас, е да се изготви национална антибиотична стратегия, да има сериозна регулация при продажбата на антибиотици, както и да се продължи с ваксинациите.

Виж още: Как без да искаме увреждаме здравето на децата си

Източник: "Дарик"