Банките в България се стягат за стрес тестовете и са в много добра форма, но са прекалено предпазливи с отпускането на заеми

От началото на годината печалбата на банките расте със средна скорост 110 млн. лева на месец. Това показва статистиката на БНБ към 30 април. Според данните за първата четвърт на 2016 г. банковата система като цяло е отчела 439 млн. лева печалба, което е с близо 15% повече спрямо година по-рано, пише в. "Сега". 

Банките в България се стягат за стрес тестовете и са в много добра форма, но са прекалено предпазливи с отпускането на заеми, коментираха икономисти и финансисти по време на форума "Шумът на парите" вчера. "Изпитите" трябва да приключат през август и след това кредитирането вероятно ще се отпуши, посочи анализаторът Георги Ангелов.

Има ръст и на отпуснатите заеми, и на депозитите. Само през април кредитният портфейл на банките се е увеличил със 144 млн. лева, а привлечените средства са със 74 млн. лева повече. Прави впечатление, че при спестяванията има разнопосочни движения. 

Виж още: Банките вдигат таксите за най-използваните услуги

От данните на БНБ излиза, че домакинствата продължават да трупат "бели пари за черни дни", като в рамките на април сумата е нараснала с 387 млн. лева. Фирмените депозити в банките също са повече - със 102 млн. лева. В същото време държавният сектор е свил средствата си в банките. Самите кредитни институции са намалили депозитите си.

В момента лихвите са рекордно ниски, а въпреки това българинът продължава да влага парите си в банкови депозити, коментира кредитният експерт Тихомир Тошев. 

Според Иван Кутлов от ОББ явно "все още този вариант задоволява хората". Банкерът прогнозира, че в Европа и в България ниските лихви ще се задържат още най-малко две години, а алтернативите на депозитите - взаимни фондове, застраховки със спестовен елемент и т.н. - тепърва ще добиват популярност. 

Виж още: Петте най-големи банки в страната

Зденек Метелак, директор на Сосиете Женерал Експресбанк, посочи, че моментът е добър за инвестиране в недвижими имоти. Той прогнозира, че тази година ще има голямо раздвижване при ипотечните заеми.

Източник: в. "Сега"