Бягането е много повече от полезно, то действа и като наркотик

Ако вие все още сте от групата, които смятате, че кросчето е скучно и безполезно и това е най-омразната ви тренировка, прочетете фактите, заради които си заслужава да побягате продължително време.

1. Бягането изгаря най-много калории. Докато бягаме само 1,5 километра ние изгаряме невероятните 100 калории. Това прави това упражнение най-ефективното за сваляне на килограми. Ако не сте го добавили към тренировъчния си план за сваляне на килограми, добавете го.

2. Натоварва всички мускулни групи. Противно на всеобщото мнение, бягането не натоварва само краката. Докато бягате вие ще можете да направите мускулатурата по-здрава и стегната и също така ще премахнете мазнините. Активно в бягането участват 112 мускули, което прави бягането едно уникално упражнение.

3. Намалява риска от сърдечен удар. Докато бягате усилено може да си мислите че тормозите сърцето си и то ще изскочи, но всъщност по този начин вие го правите по-здраво. Бягането заздравява най-важния мускул - сърцето и по този начин намалява риска от сърдечен удар с 50%.

4. Подобрява настроението ви. Може да ви звучи странно, но бягането помага да подобрите настроението си. Особено ако си намерите другарче за бягането, вие ще преборите всеки проблем.

5. Подобрява работата на мозъка. Бягането помага на мозъка да се ороси и по този начин подобрява неговата дейност. По този начин вие ще имате по-добра памет и ще сте по-концентрирани.

6. Дава ви повече енергия. Мислите си че бягането ви изморява. Не, то ви помага да преборите общата умора и ще ви помогне да се чувствате по-жизнени. Умората от бягането е кратковременна след бягането, после ще се чувствате по-добре.

7. Бори депресията. Излезте на вън да побягате и ще забравите за всеки едни проблем в личен или професионален план. Не вярвате на това? Пробвайте. Изследване показва, че бягането сред природата помага да намалите депресията с 60%.

Виж още: Как да изгорите най-много калории

8. Подобрява здравината на костите. Естествено това е така, ако не ги претоварвате. Костната ни система е направена за бягане и натоварване и бягането помага да заздравите костите и сухожилията си.

9. Учи тялото ви да гори калории. Бягането изгражда мускулна маса и подобрява вашия метаболизъм. А бързият метаболизъм ви помага да изгаряте калории, дори когато не правите нищо, само си почивате.

10. Намалява риска от рак. Изследване показва, че тези които бягат имат по-малак шанс да се разболеят от рак на дебелото черво с 80%. Бягането помага при борбата и с други видове рак, което прави бягането едно от най-добрите средства за превенция срещу ракови заболявания.

11. Подобрява вашия сън. Няма нищо по-хубаво от съня след тежка тренировка. Веднага щом помиришете възглавницата, вие ще заспите като бебе.

12. Не е важно темпото. Дори и да не сте най-добрите бегачи, няма значение, не сте на Олимпийските игри. Колкото и бавно да бягате, сте по-бързи от тези, които стоят на дивана.

13. Бягането е едно от нещата, което ни прави хора. Според различни изследвания именно бягането ни е направило хората, които сме сега. Учените са доказали, че в миналото хората, които са започнали да бягат са успели да оцелеят, от колкото ловците, които са се препитавали само с ловуване. Бягащите хора са нашите предци, а ние техните потомци.

14. Дори и 5 минути на ден ще ни удължат живота. Проучване, проведено сред 55 хиляди хора доказва, че дори 5 минути бягане на ден намалява вероятността от преждевременна смърт с 30%. Освен това бягането добавя средно до около 3 години живот.

15. Бягането ви прави по-добри хора. Приятното чувство да се умориш след бягане ви прави по-добри хора. Бягането ви кара да премахнете негативните мисли и по този начин вие правите живота за околните по-добър.

Източник: sportuvai.bg