Някои ненужни разходи, които вероятно дори не забелязвате

Умението да пестим пари е от жизнена важност за съставянето на домашния бюджет (и изпълнението му). Големите неща са ясни - по-рядко хранене навън в скъпи ресторанти, намаляване на цигарите и пиенето. Чсто обаче самите ни навици ни карат да харчим повече пари. 

От Lifehack ни посочват ситуациите, в които съвсем неусетно правим по-големи разходи.

1. Държите прекалено много на марките. От дрехите през козметиката до препаратите за почистване на дома – свикнали сте да купувате скъпи марки. Но някои по-евтини могат да ви свършат също толкова добра работа.

2. Плащате на някой друг да свърши неща, които спокойно можете да направите сами.

3. Пазарувате, когато сте гладни. Това е сигурна рецепта за купуване на повече неща от необходимото.

4. Ходите до супермаркета повече от веднъж седмично. Ако си определите конкретен ден, в който да минавате през магазина, ще пръскате по-малко пари за продукти.

Виж още: Как да съкратим разходите за храна наполовина

5. Дребните ненужни разходи. Всеки път на бензиностанцията си купувате по нещо дребно - чипс, вафла, шоколадче. Не само че са вредни за вас, а тези продукти неусетно увеличават разходите ви.

6. Плащате за кабелна телевизия. Признайте си - гледате ли повече от 5-6 канала? В днешната интернет ера кабелната телевизия започна да се обезсмисля.

7. Редовно плащате с карта. Така ви е много по-трудно да следите колко точно харчите.

Виж още: 8 лесни трика да спестим по 10 лв. на ден

8. Купувате си кафе всеки ден, вместо да си го правите вкъщи и да си го носите в термос.

9. Пренебрегвате промоциите. Нищо не ви струва да преглеждате какви са отстъпките в магазините. Понякога има наистина изгодни варианти.

10. Не сте организирани. Губите неща и трябва да си купувате нови, не помните, че вече имате даден продукт в шкафа и взимате нов пакет... Липсата на организация рано или късно ще започне да се отразява на бюджета ви.

Източник: lifehack.org