В рамките на схемата Global Laundromat между 2011 и 2014 г. от Русия са изнесени над 22 млрд. долара под формата на изпълнение на съдебни решения, постановени от московски магистрати

Милиарди долари са изнесени от Русия при операция Global Laundromat (Глобално пране), ръководена от руски престъпници, свързани с руското правителство и КГБ. В схемата практически са участвали всички най- големи британски банки, показва мащабно разследване на британския в. "Гардиън".

HSBC, "Royal Bank of Scotland", "Lloyds", "Barclays" и "Coutts" са сред общо 17 банки, които са базирани в Обединеното кралство или имат клонове там, които трябва да дават обяснения какво са знаели за международната схема и защо не са отказали да извършат съмнителните парични трансфери.

За операция Laundromat стана известно още през 2014 г. след съвместно разследване на руския в. "Новая газета" и международната журналистическа организация за разследване на организираната престъпност и корупцията (Organised Crime and Corruption Reporting Project -OCCRP).

Смята се, че в рамките на тази схема от 2011 до 2014 г. от Русия са изнесени 22 млрд. долара под формата на изпълнение на съдебни решения, поставени от московски съдии. Парите са били изнесени в Молдова, оттам в Латвия, а след това и в други страни от ЕС, включително Великобритания.

Към дейността на Laundromat, по оценки на "Гардиън", са съпричастни около 500 човека, сред които олигарси, московски банкери и хора работещи или свързани с руската Федерална служба за безопасност (ФСБ), която е правоприемник на КГБ.

Игор Путин, братовчед на руския президент Владимир Путин, е бил член на управата на една от банките, в която са били сметките, посредством които се е осъществявала престъпната схема.

Документите съдържат подробности за около 70 хил. банкови превода, 1920 от които са извършени през британски банки, а 373 - през американски.

През британските банки са минали почти 740 млн. долара.

През сметка в банка HSBC, основно чрез подразделението й в Хонг Конг, са минали 545,3 млн. долара по схемата "Laundromat"; през сметка на Royal Bank of Scotland (71% от която е собственост на британското правителство), са минали 113,1 млн. долара, по данни на "Гардиън".

Банка Coutts, която е собственост на RBS и чиито услуги ползва кралица Елизабет II, също се оказва замесена в операция Laundromat, като е приела изплащане на сума от 32,8 млн. долара чрез своя офис в Цюрих.

Журналистите от "Гардиън" са се свързали с всички споменати в разследването британски банки. Нито една от тях не е оспорила истинността на данните от разследването, но всички са уверили, че са действали въз основата на строги правила, насочени към предотвратяване на прането на пари.

Източник: "Гардиън", mediapool