Групата пусна 13-ия си студиен албум безплатно за стотиците милиони потребители на iTunes Store

Songs of Innocence, който съдържа 11 песни, са подарък от "Епъл" за всички над половин милиард клиенти на техния музикален онлайн магазин в 119 държави. Достъпни са в iTunes до 13 октомври, включително за нови регистрации, а от 14-и албумът излиза на физически носител.

Тиражът е безпрецедентен и се очаква да вкара "Ю ту" в Книгата на рекордите "Гинес", в чието ново издание вече влязоха "Металика". Боно и компания вече са вписани вътре с турнето си 360° Tour (2009-2011), което е не само най-печелившето, донесло над 735 млн. долара приходи, а и най-посещаваното, с повече от 7,2 млн. продадени билети.

Групата описва новия албум като завръщане към своите ранни влияния - от рока и пънк рока през 70-те ("Рамоунс", Боб Дилън, "Клаш") до електронната музика, ембиънта и соула от началото на 80-те. За вдъхновение им послужили също спомените за техните ранни години в Дъблин и пътуването им до Калифорния.

Всички песни са дело на Боно и Ди Едж. Музикален продуцент на албума е Дейнджър Маус, а сред неговите "съучастници" са Пол Епуърт, носител на множество награди за работата си с Адел, и фронтменът на One Republic Райън Тедър.

Партньорството на музикалните с "Епъл" датира още от 2003-та, а снощи групата участваха в представянето на iPhone 6 и още няколко нови продукта и услуги на технологичния гигант, където бе изпълнено първото парче от албума - The Miracle (of Joey Ramone).

Едноминутният откъс от клипа включва кадри с легендарния вокалист на "Рамоунс" Джоуи Рамоун, една от иконите на контракултурата. Той почина след дългогодишна битка с рака през 2001-ва, малко преди да навърши 50, а последната песен, която чул на смъртния си одър, била In a Little While на "Ю ту".

Songs of Innocence излиза пет години след предишния албум на групата No Line on the Horizon (2009). Делукс изданието ще включва няколко допълнителни парчета и акустични версии.