Предвижда се отпускането на средства за строежа на магистралите "Хемус" и "Марица"

Правителството ще отпусне 750 млн. лв. национални средства, които да помогнат за преодоляването на кризата със спрените плащания по замразените европрограми. Парите ще бъдат възстановени на по-късен етап след възобновяване на програмите от Брюксел.

До края на седмицата ще бъдат преведени 89 млн. лв. по сметките на общини и паркове. Правителството ще даде още пари за строежа на магистралите "Хемус" и "Марица", както и за съдебната система и училищата във връзка с началото на учебната програма.

Предвидено е днес вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова и министърът на околната среда и водите Светлана Жекова да се срещнат с еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан. Те трябва да убедят Еврокомисията да отблокира плащанията.

Виж още: Росен Плевнелиев: Българските олигарси са пристрастени към държавните пари

Предстои правителството да одобри проекта на новата оперативна програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. С парите ще се осигурят индивидуални пакети от хранителни продукти, както и подкрепа за обществените трапезарии, за да работят целогодишно. Първоначално за програмата ще се осигурят 30 млн. лева от националния бюджет.

Паралелно с това ще бъде разгледан Проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи трансфери по бюджета на съдебната власт за 2014 г.

Виж още: ЕК иска по-добра закрила за интелектуалната собственост

Министрите ще разгледат предложението за обявяването на Рилския манастир за обект с национално значение. В дневния ред на кабинета са включени решения за осигуряване на средства за разплащане на строителството на магистралите "Хемус" и "Марица", за ремонтни дейности на училищни сгради и за съдебната система.