Освен двата си нови смартфона, технологичният гигант представи Watch, операционната система iOS 8 и услугата за мобилни разплащания Apple Pay

"Умният часовник" Watch е първата нова продуктова линия на "Епъл" след началото на iPad и смъртта на Стив Джобс, отбелязва Би Би Си.

Виж още: Предварителните очаквания за 9 септември

Въпреки че доста компании предлагат конкурентни изделия, за технологичният гигант е станало традиция да влиза в определени сегменти от пазара сравнително късно и да влияе върху посоката им на развитие със своите устройства, коментират експерти.

Apple Watch отдава почит на традициите в часовникарството, а благодарение на т.нар. "дигитална корона" (Digital Crown) бе определен от "Епъл" като най-новаторския инструмент за навигация от Click Wheel за iPod и Multi-Touch за iPhone насам

За първи път смартфонът на "Епъл" е достъпен не в един, а в два нови размера - 4,7-инчов Retina® HD дисплей с резолюция 1334x750 или 5,5-инчов за Plus модела, чиято резолюция е 1920x1080, с близо тройно повече пиксели от iPhone 5s. 

Цветовите варианти са три: злато, сребро и космическо сиво.

Виж още: Опашки за iPhone 6 пред магазините на "Епъл"

Основната причина да въведат по-голям размер на дисплея при iPhone 6 е не толкова да привлекат нови клиенти, колкото да предотвратят дезертирането на сегашните си фенове към устройства като Galaxy Note на "Самсунг", обясняват от IDC пред Би Би Си.

От второто тримесечие на 2013 г. насам "Епъл" регистрират спад в дела си на световния пазар за смартфони - от 13 на 11,7%, сочат данните на изследователската фирма.

iPhone 6 и iPhone 6 Plus се характеризират с по-големи дисплеи, съответно 4,7 инча (11,9 см) и 5,5 инча (14 см), което според специалистите би трябвало да предотврати отлива на потребители към Android

Ръст има в процентите на Android (от 79,6 до 84,7%), като номер 1 е "Самсунг", а китайските Huawei и Lenovo са сред компаниите с най-голям напредък.

Пазарът на смартфони обаче се разширява, като тази тенденция е основно в по-ниския ценови сегмент, към който "Епъл" не сe насочват, така че техният упадък е относителен, уточняват експертите.

Виж още: Футуристичен дисплей в новия Galaxy Note Edge

През 2010 г. самият Стив Джобс беше убеден, че никой не би си купил телефон, който да не може да държи с една ръка.

Днес обаче ситуацията е различна и според други експерти, цитирани от Би Би Си, игрите и гледането на видео, както и удобството на бизнес потребителите при писане на писма и редактиране на презентации налагат смартфоните да имат все по-големи дисплеи.

Иначе "Епъл" анонсира и още две новости.

Едната е операционната система iOS 8, достъпна като безплатен ъпдейт от 17 септември за собствениците на iPhone, iPad и iPod touch.

Другата е услугата за мобилни разплащания Apple Pay, за която главният изпълнителен директор Тим Кук има амбицията "да замени портфейла в магазините". За нея е характерно, че не се изисква запаметяване на данните от кредитната карта или споделянето на друга лична информация с касиера зад щанда.

Виж още: Холивудски звезди бесни на "Епъл" след сексскандала

"Епъл" не води статистика за покупките ви, така че ние не знаем какво купувате, откъде го взимате или колко сте платили, уверяват от компанията. Услугата ще бъде достъпна в САЩ от октомври.