До 28 септември експозицията, организирана от "Алфа банк" със съдействието на Община Пловдив, може да се разгледа и преживее в Дома на културата "Борис Христов".

Първата по рода си интерактивна изложба, която разказва историята на България през лицата от днешните български банкноти, се завърна на културната сцена, за да гостува на град Пловдив.

"С изложбата "Парите разказват" предлагаме различен поглед към банкнотите от нашето ежедневие, които всеки ден държим в ръцете си и обменяме. И така да се замислим, че парите имат не само финансова стойност, а носят и историята на велики българи със съществен принос за развитието на България", отбеляза управителят на "Алфа банк".

Експозицията беше открита в началото на седмицата в присъствието на зам.-кмета на града Стефан Стоянов и управителя на банката у нас Евангелос Литрас

Пловдив е първият град, който експозицията посещава след изключителния интерес, който тя предизвика в столицата през 2011 г., когато за по-малко от месец я посетиха над 20 000 души, Нейни автори са Юрий Вълковски, Весела Ножарова и Георги Господинов.

Изложбата ни запознава с наследството, което са ни оставили историческите личности, изобразени на българските банкноти: Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Алеко Константинов, Петър Берон, Пенчо Славейков, Иван Милев, Стефан Стамболов.

Постиженията им са представени с видео и звук, витражи, пана и други информационни материали. Посетителите могат да се докоснат и до техни лични вещи, портрети, снимки, извадки от дневниците, кореспонденцията и работата им. Сред реликвите са телескопът на д-р Петър Берон и копия от писмата на Пенчо Славейков до Мара Белчева

Входът за изложбата в пловдивския Дом на културата "Борис Христов" е свободен