Обувката ще се свързва чрез блутут със смартфона на човек и оттам ще взима информация за избрания маршрут

Не ви ли се е случало понякога да се отнесете, докато вървите и краката сами да ви заведат там, където трябва. Е, това вече е възможно и то не само когато сте се отнесли, а по принцип.

Индийската стартъп компания Ducere Technologies проектира обувки, които могат да получават упътвания от "Гугъл мапс" и да действат като навигатор. Обувките са оборудваните с блутут и могат да се свързват към смартфона на човек, откъдето да получават информация за дестинацията, към която се е запътил. Навигацията пък става чрез вибрации в лявата или дясната обувка, които показват кога трябва човек да завие. Електронните компоненти се намират в тока на подметката в подменяем модул, пише "Уолстрийт джърнъл".

Виж още: Рецепта за добро зрение

Основната идея на тези обувки е да се помогне в ориентацията на хората със зрителни проблеми. От компанията смятат, че продуктът им има предимство пред останалите подобни средства за ориентация на хората със зрителни затруднения. Повечето устройства използват звукова сигнализация, която малко създава разсйеващи звуци. Техните обувки генерират леки вибрации, които да насочват хората, които ги носят.

Обувките биха влезли в много добър синхрон с белия бастун, който помага на незрящите да откриват препятствия, но не може да бъде полезен за навигация.

Виж още: Какво да правим, когато зрението ни отслабва

Първоначалната цена ще бъде над 100 долара, като от фирмата производител ще започнат продажби през септември тази година. Компанията очаква до края на следващия март да е успяла да пласира поне 100 хил. чифта от вибриращите обувки.

Освен основната навигационна функция, обувките ще измерват активността и изминатото разстояние, а също така ще съобщават на потребителите, ако телефонът им не се намира в рамките на определен периметър.

Виж още: Четири вреди от работата пред компютър

По данни на Световната здравна организация по света има повече от 285 млн. души, които страдат от зрителни проблеми, като голяма част от тях живеят в Индия.