Хитовият сатиричен роман и едноименната черна комедия с документални елементи предизвикват смях, но и размисъл...

"Той пак е тук" е сатиричен роман от журналиста Тимур Вермеш, син на немкиня и унгарец, който напуска родината си по време на събитията от 1956 г. В Германия е публикуван през 2012 г. и се превръща в бестселър, като изпреварва в класациите хитови автори като Дан Браун и Паулу Куелю. У нас е издаден година по-късно от "Атлантис - КЛ".

Сюжетът

Лятото на 2011 г. - Адолф Хитлер се събужда в един берлински парк без война, без партия, без Ева Браун. В мирно време, сред хиляди гастарбайтери и с федерален канцлер Ангела Меркел... Така 66 години след предполагаемата си кончина фюрерът се озовава в настоящето и в разрез с всякаква логика подхваща нова кариера: в телевизията, където - благодарение и на социалните мрежи - скоро става истинска знаменитост...

Виж още: Девет кинокомедии, осмиващи нацизма

"Сблъсъкът на диктатора със съвременния свят те кара да се превиваш от смях, но смехът бързо засяда в гърлото, защото този Хитлер не е само смешен, а стряскащо реален - отбелязват издателите. - Като хората в страната, която заварва след възкръсването си: цинични, жадни за успех с цената на всичко и въпреки десетилетията демокрация - без никакъв шанс пред хлевоусти демагози. Като политическите партии, които не закъсняват да похлопат на вратата му..."

Миналата година книгата на Вермеш, продадена в близо 15-милионен тираж, бе екранизирана от "Константин филм" и реж. Давид Вненд със сравнително неизвестния Оливер Масучи в главната роля. Макар да сме сигурни в кончината на Фюрера, сценарият допуска, че е прекарал последните 70 години в своя бункер, в състояние на кома.

Виж още: Как беше доказана смъртта на Хитлер

Някои от епизодите са заснети документално и напълно импровизирано из цяла Германия. Включени са и автентични кадри от протести срещу бежанците, а в трейлърите се набляга на запознаването му с компютрите и интернет.

Миналата година филмът в стила на "Борат" стана хит в кината, а сега е взет за световно разпространение от платформата "Нетфликс".

"Вместо да приемат Хитлер за чудовище, германците трябва да съумеят да му се надсмиват, защото в противен случай това го освобождава от отговорност за деянията му и отклонява вниманието от вината му за Холокоста - обяснява режисьорът пред британския в. "Гардиън" и допълва: - Този смях обаче трябва да те хване за гърлото и да те накара да се почувстваш почти засрамен, когато осъзнаеш какво правиш."

Виж още: Ужасът на нацистките концлагери в цифри и факти

Актьорът, който играе Хитлер, пък си спомня: "Беше невероятно, изведнъж станах център на внимание, сякаш съм попзвезда. Хората се трупаха около мен, а една жена ми се обясни в любов и помоли да я прегърна. Друг, за мое облекчение, започна да ме удря..."

Най-сетне се появи филм с черен хумор, който показва как германците се отнасят към миналото си, коментира "Дойче веле" и отбелязва: "Той пак е тук" се фокусира по-малко върху крайната десница и повече върху въпроса как средностатистическите граждани реагират при сблъсъка си с екстремистка идеология. И им се даде усещането, че някой (в този случай Адолф Хитлер) се вслушва в тях и е на тяхна страна."

Виж още: Ако Хитлер беше спечелил войната...