Екология, литература, визуални изкуства, музика и танци съживяват столицата ни през месеца на летните отпуски

"София диша", организиран с подкрепата на Столичната община и ПроКредит банк, постепенно се превърна в една от мащабните културни прояви в града, като и тази година, когато е четвъртото му издание, е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019.

По традиция всяка неделя през август автомобилният поток на една централна софийска улица бива прекъснат, за да могат жителите и посетителите на столицата да се насладят на организираните културни събития в спокойна и приятна градска атмосфера.

На 4 август София се преобразява с обичайното затваряне на ул. "Шишман", където фестивалът стартира с екотемата "Екоморфози". От 16 до 22 ч. всички могат да се докоснат до пъстротата на културата и изкуството, съчетани с представянето на био- и екологичния начин на живот в градски условия, а организаторите са подготвили интересни и полезни инициативи за първия ден.

В първата неделя от 16 до 21,30 ч. на ъгъла на ул. "Цар Иван Шишман” и "Ген. Паренсов" посетителите на фестивала могат да се запознаят с онлайн платформата iCoach, разработена от Европейската комисия за целите на кампанията "Експушачите са неудържими" (ExSmokers.eu)

Фестивалът продължава и през следващите неделни дни от месеца със "Словото зове" на ул. "Ангел Кънчев" (11 август), визуални изкуства под наслов "Ветрове от цветове" на ул. "Пиротска" (18 август) и завършва на 25 август с "Песента на танца" в пешеходната част на бул. "Витоша".

През септември "София диша" се пренася като Кварт фест в големите столични квартали, разположени в периферията на града.