Етнопроектът на Калин Вельов и Нина Николина пусна дебютния си сингъл "Попадийо", който смесва автентичен фолклор, екзотични ритми и комерсиално DJ звучене (видео)

Паралелно с ретрохитовете, които изпълнява с "Тумбаито", Калин Вельов движи и своя етнопроект. Двамата с диджей Бор4е Бояджиев правят авторски аранжименти на български фолклор, съчетан с афро-, кубински, бразилски, латино- и ориенталски ритми.

На международна музикална сцена той представя "Пендара" за първи път през 2002 г. в Холандия заедно с Нина Николина. В студийните и концертните записи, направени у нас, участват още кавалджията Недялко Недялков и Мартин Ташев (тромпет и флюгел).

От 2012 г. към етноформацията се присъединява и потомствената народна певица Екатерина Ангелова, пяла в хора "Големите български гласове" и соловокалистка в maProject, реализиран във Вилнюс. През 2007 г. заедно с композитора Иво Паунов тя основава групата Аcid Folk Five (Collective), с която издава албума Dragon's Bride (2013).

"Попадийо" е първият официален сингъл на "Пендара етно проджект", а режисьор на концертния клип е Ненчо Балкански. За видеотозаснемането гостува кубинката Ире Васкез, която се изявява на родната сцена в няколко латинопроекта, вкл. като пианистка.

За албума на "Пендара" двете певици подбират фолклорни образци от различните региони на страната, а диджей Бор4е Бояджиев и Калин Вельов (перкусии, барабани) са музикални продуценти. 

"Попадийо" например е от Трънския край, характерен със своя специфичен диалект и хумористичните народни текстове. Добавен е и текст на английски, написан от Брет Сандерс и изпълнен от перкусиониста.