Биографична драма за младежките години на един от най-великите пълководци в историята, която можеш да гледаш заедно с други филми онлайн в Kidamom.com

Гледай "Монгол" онлайн в Kidamom.com

След като заедно с Иван Пасер и Талгат Теменов режисират най-скъпия казахстански филм - историческия епос "Номад" (2005) с 40 млн. долара бюджет, Сергей Бодров-баща снима биографичен филм за Чингиз хан, основал в началото на XIII в. Монголската империя.

"Монгол" (2007) е копродукция между Русия, Германия и Казахстан, която предлага историческата драма като своята номинация за "Оскар". Защо не Монголия? Там се противопоставят на проекта, защото се опасяват, че няма да покаже бащата на нацията им в правилната светлина.

Затова снимките, които продължават повече от година, текат предимно сред естествения декор на степите в Казахстан и Китай, по-точно Вътрешна Монголия - автономния граничен китайски регион, където живеят повече монголци, отколкото в самата Монголия.

Руснаците са били два века под монголско иго, напомня режисьорът, според когото Чингис хан обикновено е представян за чудовище. Собствената гледна точка на Бодров се променя, когато се запознава с трудовете на историка Лев Гумильов.

Виж още: Монголия издигна 5-метров паметник на кирилицата

Според оригиналния проект филмът е трябвало да сложи начало на цяла трилогия - затова фокусът е върху младежките години на владетеля. Ангажирани са азиатски актьори - за разлика от холивудски продукции като "Завоевателят" (1956) и заснетия в Югославия "Чингис хан" (1965), където го играят съответно Джон Уейн и Омар Шариф.

В "Монгол" главната роля е поверена на японеца Таданобу Асано, участвал във филми като "Затоичи", "47 ронини" и двете комиксови адаптации за Тор - "Богът на гръмотевиците" и "Светът на мрака". За ролята на Борте е избрана студентката Кулан Чулун, която няма никакъв актьорски опит.

Сюжетът

Темуджин е едва на девет, когато тръгва на пътешествие с баща си, за да избере своята бъдеща съпруга от племето меркит, което ще уреди една стара сметка. Очите му се спират върху 10-годишната Борте, която сама пожелава да бъде негова избраница. Това е изборът, който ще спаси живота му повече от един път. Темуджин обещава да се върне след пет години, за да се ожени за нея.

През това време баща му, старият хан, умира отровен. Младият Темуджин преживява глад, унижения и робство, но с помощта на жената до себе си преодолява всички трудности. Годините минават и Борте е достойна съпруга, макар и пленница на друго племе. Тя сама отглежда двете им деца, преди да последва съпруга си в поредица битки, донесли му победи, земи и славата на един от най-великите завоеватели в историята на света.

Нейните думи: "Всичко, което правят монголите, е да крадат и убиват" се оказват добро оръжие в ръцете на водача… (БНТ)