Зловредното приложение получава достъп до всички данни в профила на потребителя, без да се налага да се краде паролата му

За нова фишинг схема, засягаща потребителите на Gmail, предупредиха от компанията Alphabet, чиято собственост е "Гугъл", съобщава Ройтерс.

Вирусът се разпространява чрез имейл, който моли потребителите да кликнат на линк към Google Docs - така вече логнатият потребител дава на хакерите достъп до акаунта си, без да се налага да бъде крадена паролата му.

Виж още: Нова фишинг схема в интернет ни заплашва със съд

Така зловредното приложение получава достъп до всички данни в Google акаунта на потребителя - имейли, контакти и документи. Пострадали потребители се оплакват, че то веднага изпраща същото съобщение на всички адреси в пощата им.

"Това е бъдещето на фишинга. Така нападателите постигат целта си, без да се налага да инсталират зловреден софтуер на машината", коментира Арън Хигби от Phish Me

Виж още: Нов вирус атакува електронните ни пощи

От "Гугъл" обявиха, че са деактивирали престъпните акаунти и работят, за да предотвратят други подобни атаки.

Компанията съветва потребителите, които подозират, че може да са пострадали, да проверят акаунтите си тук и да деинсталират непознатите им приложения.

Източник: Ройтерс