Инициативата "Чети с мен" предвижда хиляди хора да се съберат с книга в ръка, за да четат заедно. Кулминацията е на 28-и септември в Борисовата градина

"Надявам се да се съберат хиляди, които да четат заедно на едно място. Имаме желание да се случи нещо като рекорд за България за най-много едновременно четящи хора. За съжаление трудно ще ни се получи световен рекорд, тъй като настоящият е за 22 хиляди четящи в доста по-големи градове. Това, което се опитваме да направим, е да осигурим възможно най-много начини хората извън София да се включат. Разчитаме за това на библиотеките" сподели пред "Хоризонт до обед" Алекс Кръстев, един от организаторите на "Чети с мен".

Популярни личности и посланици на кампанията ще четат по няколко минути на глас откъси от любими свои книги.

Големият проблем беше, че това излезе като инициатива на Министерство на културата, а то не е такова, обясни блогърът и издател Светлозар Желев. "Това е инициатива, за която сме говорили с Алекс Кръстев и с Христо Блажев месеци наред. Това е тяхна идея. Тя тръгна отдолу, от хората, които четат и които виждат смисъл в това. Когато беше сложен етикетът Министерство на културата, това до голяма степен опорочи идеята" допълни той.

Светлозар Желев каза, че за пореден път Министерството на културата е неглижирало литературата. От назначените девет съветника на министъра и двама заместник-министри нито един не е професионалист, занимавал се с литература.

Инициативата "Чети с мен" има и своя страница във "Фейсбук". Само за седмица тя е подкрепена от повече от 2500 души.

Виж още: Отново "Алея на книгата" в София