Проблемът в България досега не е бил недостиг на пари от Европа, а по-скоро недоусвояване, казва еврокомисар Кристалина Георгиева в интервю пред кореспондента на БНТ в Брюксел, където говори за новите си отговорности в ЕК

Разпределянето на ресорите по държави се е разминало с предварителните прогнози за структурата на Еврокомисията. Новият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер е уточнил, че те са давани не на държави, а на хора, които са подходящи за тях, разказва кореспондентът на държавната телевизия Владислав Велев.

Според него не би трябвало да има проблем комисията да започне своята работа на 1 ноември. Дотогава новите й членове ще се явят на събеседване пред ресорните комисии в Европарламента.

Кристалина Георгиева, която бе еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи от 2010 г., когато прие спешно номинацията след провала на Румяна Желева пред евродепутатите, поясни в ексклузивно интервю пред БНТ какво включват новите й функции като зам.-председател на ЕК, отговорен за бюджета и човешките ресурси.

Новата Европейска комисия позира за обща снимка край езерото Женвал, недалеч от Брюксел

- Г-жо Георгиева, честито и пожелания за успех! Вие ще отговаряте за бюджета и за човешките ресурси в новата Европейска комисия. Какво точно представлява това? Какви ще бъдат преките ви задължения?

- Честито на страната ни! Аз ще бъда вицепрезидент с отговорности за "Бюджет" и "Човешки ресурси". Това означава 140 млрд. евро - годишния бюджет на комисията, и около 30 000 души, които работят в нейните дирекции. Освен това ще отговарям и за финансовия контрол, т.е. колко добре използваме парите и колко добра е нашата отчетност спрямо нашите граждани.

- По какъв начин пряко засяга България новата Ви позиция?

- Мисля, че направих много за България. Спомням си, когато започнах, висяха парите за "Дунав мост 2". Тогава ние бяхме под 100 млн. и ни ги бяха взели. Аз направих предложение в Комисията да обединим българската и румънската част на "Дунав мост 2" и така ние си спасихме парите. Сега го имаме този мост и хората пътуват по него.

В сегашната си работа аз имам задължението да направя така, че парите на Европа да работят колкото  може по-добре за нашата икономика, за нашите хора, за всички европейци и, разбира се, българите. 

Виж още: Кристалина Георгиева: Държа високо българското знаме

Специално в България, проблемът досега не е бил недостиг на пари от Европа, а по-скоро недоусвояване. Ние имаме за следващия програмен период 16 млрд. евро. Моята задача е да помагам на България да усвои тези пари по най-добрия начин, с най-висок резултат.

Кристалина Георгиева с шефа си Жозе Мануел Барозу и тогавашния премиер Бойко Борисов при посещението на председателя на Европейската комисия в София във връзка с пускането на втория лъч от метрото през август 2012.

- От нашата среща, която беше ден след извънредния Европейски съвет на 30 август, до днес няколко пъти се смениха версиите какво точно ще работите в новата Комисия, дали е бил сменен ресорът. Каква е истината? Имаш ли промяна в предполагаемия ви ресор?

- Видях ги тези спекулации. Не, мога да кажа съвсем директно на нашите хора - от първия момент, когато се видяхме с г-н Юнкер, ние се разбрахме за тези отговорности, за този ресор и вицепрезидентска титла.

Аз ще координирам всички комисари, защото всички имат отношение към бюджета и към човешките ресурси. Не знам откъде дойдоха тези идеи, но мога да ви кажа съвсем отговорно - въобще не е ставало дума за промяна.

Жан-Клод Юнкер разговаря с Кристалина Георгиева в рамките на поредицата си срещи с кандидатите за европейски комисари, 2 септември 2014 г.

- Ще бъдете ли един вид шеф, като началник на други комисари? Вие сте един от зам.-председателите на Комисията и в ресора ви са поне двама комисари.

- Аз ще имам две генерални дирекции - Генерална дирекция "Бюджет" и Генерална дирекция "Човешки ресурси и безопасност". Това ме отличава от другите зам.-председатели, които имат координираща функция за някаква определена тема, но нямат дирекции, които да докладват директно, да са подчинени на тях. 

Фотогалерия: Кой кой е в новата Европейска комисия

Освен това заедно с първия зам.-председател на комисията, аз съм зам.-председателят, който има координираща функция спрямо всички комисари, тъй като всички комисари разчитат на това да имат бюджет и да имат хора, с които да си изпълняват работата.

- В настоящата Комисия вие се включихте в кампанията за това в новата Комисия на Юнкер да има поне 10 жени. Сега девет от комисарите са жени. Според вас постигнато ли е полово равенство?

 

33% са жените в състава на новата Еврокомисия, като Кристалина Георгиева допринася за разширяване на дамското присъствие сред заместниците на председателя Жан-Клод Юнкер. За сравнение - преди 20 години в третата ЕК на Жак Делор делът на нежния пол пада до едва 6%

- Девет е това, което имахме в предишната Комисия. Аз се надявах да бъдем 10. Като човекът, който отговаря за кадрите, за човешките ресурси, аз се надявам да постигнем следващите пет години по-голямо представително участие на жените в управленски позиции - и че следващата Комисия ще надмине това, което ние сме постигнали сега.

И не защото ме води някакъв феминизъм, защото една страна, за да успее, трябва да използва таланта на всички свои хора - жени и мъже. Когато имаме баланс, който изключва част от таланта на Европа от управлението на Европа, то не е в наш интерес.

- Защо бяхте избрана точно вие? Имаше един момент, в който не беше сигурно, че вие ще бъдете български избор на комисар. Какво надделя при вашия избор и от страна на правителството, и да получите покана от Юнкер?

- Искам да започна от г-н Орешарски, който беше първият, поставящ моята кандидатура. Благодаря на правителството, на президента. 

Ние имахме куража да влезем в състезанието за върховен представител. Според мен това е добре за България - да покажем, че ние имаме самочувствие като нация. И естествено, това помага за по-добро позициониране за страната ни, когато се разпределят ресурсите.

Да си пожелаем в следващата Комисия председателят на Комисията да е българин.

Кристалина Георгиева разговаря с президента Росен Плевнелиев при посещението му в Брюксел след насрочването на предсрочните парламентарни избори през 2013 г.

Виж още: Българка става основен говорител на ЕК