Сред европейските филми онлайн в Kidamom.com е и този холандски трилър от 2013 г.

Гледай "Боргман" онлайн в Kidamom.com

"Боргман" е  копродуция между Холандия и Белгия от 2013 г., представена на конкурса в Кан и по-късно предложена за "Оскар". В заглавната роля е белгиецът Ян Бижвое ("Краят на омагьосания кръг").

Сюжетът: пътуващ музикант попада в семейство арогантни представители на аристокрацията, като превръща живота им в пълен кошмар.

Режисьор и сценарист е Алекс ван Вармердам, който се изявява и като актьор. Той е също и художник, което обяснява връзката с известната картина на Хенри Фюсли "Кошмарът" (1781).

В есето си "Кошмарът" Хорхе Луис Борхес я описва така: "Едно момиче лежи. Събужда се и се ужасява, защото вижда, че върху корема му е легнало чудовище, което е малко, черно и злостно. Това чудовище е кошмарът. Когато Фюсли рисувал картината, си мислел за думата Alp, за потискането на елфа..."

Алпът (от немски, производна от "елф") е демон от германския фолклор, вдъхновяващ кошмара - нещо средно между вампира и инкубуса, който потиска спящия и му внушава лошите сънища.

Платното на Фюсли се приема също като илюстрация на сънната парализа, която протича с ужасяващи халюцинации и усещане за голяма опасност, както и на сънната апнея.

Вляво: Картината на Фюсли от 1781 г., вдясно: плакат за "Боргман" с емблематичен кадър от филма